Avtalsrörelsen skjuts upp av coronakrisen

När avtalsrörelsen kommer åter i höst måste facken vara beredda på attacker när kapitalismens kris används emot arbetarna (Foto: News Øresund – Johan Wessman).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

LO och Svenskt Näringsliv meddelade vid en presskonferens i fredags att avtalsrörelsen och industriavtalet skjuts upp till hösten. En självklar åtgärd, men även en varning om att avtalsrörelsen kan hamna i knät på arbetsgivarna i spåren av en enorm ekonomisk kris och attacker mot fackliga rättigheter.

Så sent som i tisdags (den 17 mars) meddelade industriavtalets parter att det rullar på som vanligt och räknade med att skriva under avtal. Men bara några dagar senare vändes detta helt i och med den fördjupade krisen. LO och Svenskt Näringsliv uppmanar dessutom nu alla fackliga- och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp alla avtalsförhandlingar. 
I praktiken innebär det att nuvarande avtal som löper ut kommer att förlängas tills dess att de nya förhandlingarna i oktober är klara.

Att skjuta upp avtalsrörelsen är efter den senaste veckans utveckling inte förvånande och en förståelig åtgärd under kapitalismens kris som just nu riskerar medföra mass­avskedanden. Men kommande avtalsrörelse riskerar att innebära avtal med nollsummor. Facklig kamp kommer att krävas för att försvara jobben, för schyssta avtal med vettiga löner och hållbar arbetsmiljö.
Januariavtalet har även innan coronakrisen banat väg för arbetsgivarvänliga avtal med dess antifackliga agenda. Regeringen plockade i somras bort krav på kollektivavtal för nystartsjobb, strejkrätten plockades bort och under vintern har planerna lagts fram för hur LAS (lagen om anställningsskydd) ska rivas upp.

Inför avtalsrörelsen har Svenskt Näringsliv fått gråta ut i pressen om att fackliga krav på 3 procents löneökning är omöjligt att uppnå. Att kapitalisterna var benhårda om att hålla nere lönerna innan krisen varnar för att avtalen i krisens spår kommer att bli fatala för arbetare, som troligast redan har drabbats hårt av krisen. Samtidigt visar räddningspaketen som nu beslutats om att det finns pengar.
Facklig kamp för en framtid efter krisen måste börja nu. Läget är svårt, men samtidigt finns det stora möjligheter. Vi måste rädda jobben, säkerställa folks hälsa och skydda arbetares rättigheter nu och i den kommande framtiden. 

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:
• Facklig kamp för full kompensation till drabbade. Smittskydd och omställning av verksamheter efter behoven. 100 procent i sjukpenning, VAB, smittbärarpenning och permitteringspenning.
• Riv upp oroande inskränkningar i demokratiska rättigheter som riskerar att permanentas – försvara strejkrätten. Inför istället rätt för anställda att arbeta hemifrån alternativt att vara lediga med full lön i områden med virusutbrott.
• Inga uppsägningar eller lönesänkningar med coronaviruset som ursäkt. Facklig vetorätt mot varsel och organisationsförändringar. Nej till statligt stöd till storföretag med fulla kassakistor – statliga pengar ska gå till verksamhet och anställda. Stöd till småföretag, idrotts- och kulturbranschen istället för miljardbidrag till storbanker. Inför kortare arbetstid med full lön och fortbildningsmöjligheter om det uppstår brist på arbete.
• Avskaffa kapitalismens vinstjakt, rovdrift på människor och natur, toppstyrning och hemlighetsmakeri som har gett viruset fritt spelrum och lagt grunden för dagens kris.
• Demokratisk socialistisk planering av ekonomin, där människors hälsa och välmående samt ett hållbart förhållande till naturen prioriteras framför vinstintressen hos en liten superrik maktelit.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!