”Avveckla kärnkraften”

2011-04-24 12:20:09
Efter händelserna i Fukushi­ma i Japan har protester mot kärnkraft ägt rum över hela världen, men trots katastrofen i Japan fortsätter kärnkraftsförespråkarna på samma väg. I Finland kvarstår planer­na för Fennovoimas nya kärnkraftverk.

I Japan finns planer sedan tidigare på att bygga 15 nya reaktorer, men hela energipolitiken i Japan står nu inför en omprövning och motståndet mot nya kärnkraftverk väntas öka. Alla 6 reaktorerna i Fukushima Daiichi kommer förmodligen att stängas och säkerheten vid de 45 andra reaktorerna som är igång gås igenom.
Premiärministern har antytt att en översyn av landets energi-politiska plan ska genomföras.
– Resultatet blir nog att man får säkrare kärnkraft. Ska man ändå ha kärnkraft bör man ha den senaste tekniken, sa Anders Karlsson, Tokyoambassadens vetenskapsansvarige till Sven- ska Dagbladet den 15 april.
Kärnkraften kan dock aldrig bli säker.
För några veckor sen hölls en protest mot kärnkraft i Kemi i Finland, som även drog många deltagare från Sverige. Företaget Fennovoima har fått klartecken för att bygga ett nytt kärnkraftverk som kommer att ligga antingen i Simo eller i Pyhäjoki. Båda platserna ligger vid Bottenvikens kust och Simo ligger endast fem mil från Haparanda.

Fullmäktige i Simo har röstat för kärnkraftverket. Vänsterförbundets (Finlands motsvarighet till  Vänsterpartiet) ledamot Helvi Hamari är positiv till ett kärnkraftverk i Simo, trots partiets antikärnkraftslinje. Hon är övertygad om att den finländska kärnkraften är säker, enligt Svenska YLE den 5 april.

Pratet om ”säker kärnkraft” är löjeväckande. Japansk eller finsk kärnkraft – båda är farliga. Det finns ingenting som heter säker kärnkraft, lika lite som ”säkert nikotin”.
De radioaktiva utsläppen från olyckan i Fukushima kan hamna på samma nivåer som Tjernobyl – eller till och med högre.

I Sverige fortsätter politikerna  att satsa på kärnkraft. Trots Fukushima ska gammal kärnkraft ersättas av ny, vilket är ett direkt hinder för forskning och satsning på förnybar energi.
Kärnkraften är en livsfarlig en­ergikälla som genast måste bör­ja avvecklas och ersättas med massiva satsningar på förnyelsebara och säkra energikällor.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!