Avverkningar i Norrbyskogen stoppas i väntan på utredning

av RS Haninge

I höstas slog Rättvisepartiet Socialisterna (RS) larm om att en skogsmaskinväg hade dragits rätt in i Norrbyskogen och att träd hade avverkats. Detta trots att Norrbyskogen är en av de fem skogar som Haninge kommun har pekat ut som mest skyddsvärda. När RS konfronterade markägaren Turbinen Entreprenad AB – som vill bygga dyra bostäder i den skyddsvärda skogen – svarade de att de ”bara städat lite” i skogen.

I december avslöjades dock det verkliga syftet med skogsmaskinvägen då Turbinen lämnade in tre avverkningsanmälningar om att slutavverka (kalavverka) en stor del av den centrala delen av skogen. Detta trots att de saknar grönt ljus av kommunen såväl som detaljplan till några bostäder.

Mattias Bernhardsson – aktiv i RS och kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap – informerade Skogsstyrelsen om skogens höga naturvärden, lämnade in en begäran om samråd och slog larm till Haninges kommunekolog. Samråd blev det också och Skogsstyrelsen såväl som kommunekologen gjorde fältbesök i de avverkningsanmälda områdena. Två månader senare står det klart att Turbinen Entreprenad AB fått bromsa planerna.

RS startade kampanjen Bevara Haninges skogar, skärgård och kulturlandskap våren 2017 för att ta strid mot de allt fler exploateringshoten mot naturen i Haninge. Under denna tid har RS kämpat tillsammans med boende och varit delaktiga i att rädda flera naturområden som vildmarken Nybysjö på norra Ornö, Söderbyskogen, Rudans friluftsområde, Långsjöns strand vid Tyrestaskogen och nu – åtminstone tillfälligt – Norrbyskogen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!