Både (s) och högeralliansen hetsar mot sjuka

2006-09-12 22:10:00
I valrörelsen anklagar nu sossarna, med rätta, högeralliansen för att attackera sjuka och arbetsösa. Men de ”glömmer” att 1990-talets karensdagar och sänkta ersättningar genomfördes av s och m tillsammans. Och när det gäller att hetsa mot dagens sjukskrivna är enigheten total i etablissemanget.

Även vänsterpartiet och miljöpartiet har stött beslut om att satsa miljarder på att jaga ”fuskare”. Samtidigt har Ekobrottsmyndigheten fått mindre resurser, trots att det är där de verkliga fuskarna och de stora pengarna finns att hämta. Den ekonomiska brottsligheten beräknas kosta samhället 100 miljarder per år!
Rättvisepartiet Socialisterna har i kommunfullmäktige i Umeå och Luleå gång på gång visat sambandet mellan 1990-talets nedskärningar och ökningen av antalet sjukdagar.

”Utslagningsmaskineri”

Ekonomiprofessorn Magnus Henrekson (Handelshögskolan i Stockholm), och stressforskaren Aleksander Perski (Karolinska institutet), menar att 90-talets nedskärningspolitik orsakat utslagningen från arbetsmarknaden. ”Regeringen Perssons stålbad för att sanera statsfinanserna blev ett gigantiskt utslagningsmaskineri. Hög arbetslöshet, många sjukskrivna av stress och psykisk ohälsa blev priset som drabbade kvinnor i låglöneyrken hårdast” (DN-Debatt 16 augusti).

Följden av politiska beslut

I debatten om sjukskrivningarna sägs gång på gång från de etablerade partierna att orsakerna till sjukskrivningarna inte är utredda. Men det stämmer inte.
I en omfattande undersökning från Arbetslivsinstitutet (2005) visas hur de ökade sjukskrivningskostnaderna inte främst beror på att fler sjukskriver sig, utan på att sjukskrivningarna blivit allt längre. Orsakerna är, menar man i rapporten, att rehabiliteringsarbetet i kommunerna fallit samman som ett resultat av nedskärningspolitiken. Slimmade organisationer har gjort att antalet tjänster med lättare arbetsuppgifter har minskat drastiskt.
I andra rapporter har det framkommit att nästan hälften av de långtidssjukskrivna skulle kunna jobba om de fick andra arbetsuppgifter, och att sjukskrivningstiderna skulle minska med flera månader om man kunde få vård snabbare.

Kontraproduktiva

De vårdköer som skapats av nedskärningarna är alltså minst sagt kontraproduktiva! Allt detta sammantaget visar att kunskaperna om vad sjukskrivningarna beror på, och hur de ska åtgärdas, faktiskt finns. Det som saknas är en helt annan politik än den som idag bedrivs.
Att jaga ”fuskare” är bara ett sätt för de etablerade partierna att desertera från sitt eget ansvar och slippa diskutera vad som verkligen krävs: ett åtgärdsprogram för rimliga arbetsvillkor genom ökad personaltäthet, kortare arbetstid, högre löner och ökat inflytande över schema och arbetsorganisation.
Detta kombinerat med en återuppbyggnad av ett systematiskt arbete för att rehabilitera redan sjuka genom att snabbt få behandling, och även möjlighet till nya arbetsuppgifter.
Ingrid Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!