Baka gott i jul!

2012-12-31 11:27:54
Pepparkakor och knäck
à la Vår Kokbok
Ca 400 (beroende på såväl storlek på formarna som tjocklek på degen).

I december får även den mest bak­ovana en plötslig lust att börja prassla med bakplåtspapper och känna en doft av pepparkakor och knäck från det egna köket. För att resultatet ska ha en chans att kunna tävla med förväntningarna, vill jag bidra med ett par oslagbara recept. Reservera en dag i almanackan (och någon timme kvällen innan), förbered valfri ljudmaskin med O helga natt på hög volym att ohämmat sjunga med till, sätt glöggen på värmning, kavla upp ärmarna och så kör vi.

Tant Harriets pepparkakor

Ingredienser:
300 g    Smör
5 dl    Socker
1 dl    Sirap (Valfri färg)
2 dl    Vatten
1 msk    Ingefära
2 msk    Kanel
1 msk    Kryddnejlika
2 tsk    Kardemumma
1 msk    Bikarbonat
1,5 l    Vetemjöl – OBS! Inte mer! (Risk för att få till en sten att ­försöka kavla ut.)

  • Låt smöret bli rumsvarmt.
  • Rör (med slev eller elvispens deg­krokar) smör, socker och sirap smidigt.
  • Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat.
  • Arbeta in mjölet i degen, först i bunken och sedan på bakbordet. (Den kommer att kännas lite kladdig, men det är bara bra.)
  • Låt vila över natten i kylskåpet i en plastpåse.

Dagen efter – eller några dagar senare, degen håller sig flera veckor i kylskåp – börjar man med att sätta ugnen på 225 ° och sedan är det ­bara att sätta igång att knåda och kavla och ta ut kakor med mått. Om degen känns ohanterligt kladdig; den fastnar på händerna och/eller kaveln, ta då i första hand lite mjöl på händerna och kaveln. Det brukar räcka. När man hållit på ett tag och degen blivit varm och därför kladdig, kan man lägga in den i kylskåpet en stund.
Kakorna läggs på bakplåtspappersklädda plåtar och gräddas i mitten av ugnen i cirka 5 minuter. Stanna kvar framför ugnen när du har ställt in plåten. Du anar inte hur fort 5 minuter går när man just satt in en plåt perfekta pepparkaksgrisar och hur, efter 10 minuter, svart och illaluktande den bolmande röken är, för att inte tala om besvikelsen.
Låt de färdiga, lagom gräddade kakorna kallna på plåten.

Knäck (ca 70)
Ingredienser:
2 dl    Socker
2 dl    Vispgrädde
2 dl    Sirap
50 g    Sötmandel, skållad och hackad, kan man ha om man så vill.
  • Häll ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
  • Rör om och koka upp.
  • Rör om då och då.
  • Mandeln tillsätts mot slutet av koktiden.
  • Låt koka tills kulprovet kan göras.

I kokboken uppges det att det tar 12-30 minuter beroende på kastrullens bottenstorlek, men då vet jag inte vilka slags jättekastruller de har i å­tanke. Jag upptäckte också vid senas­te knäckkokningstillfället att om man vid upprepade tillfällen av energispa­rarskäl använder samma platta att värma glöggen på, tar kokningen närmare en timme i anspråk. Medan man väntar – lämna för all del inte köket – finns gott om tid för både glögg, skönsång och utplacering av knäckformarna på en plåt.
Till kulprovet tar man ett glas kallt vatten och häller i lite av den mycket varma knäcksmeten. När det går att rulla en liten kula, är det dags att förflytta smeten från kastrull till formar. Det kan göras på flera sätt; den träffsäkre och eventuellt lite glöggstöddige häller direkt från kastrullen, medan herr och fru Försiktig använder en tesked. Jag har upptäckt att gräddsnipan är som gjord för att hälla knäck med. Det blev knappt något svinn i form av välta, kladdiga knäckformar och utspilld smet på plåten. Låt knäckarna stå kvar på plåten tills de kallnat och lägg dem sedan varv på varv med ­smörpapper emellan i en burk med lock att förvaras i kylskåpet mellan bjudningarna.

Jag önskar er alla god baklycka och en riktigt God Jul.

Agneta Sundström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!