Bakom Guaidó står Trump

2019-01-30 10:41:01

 

 

 

foto: Miller Center / Flickr CC

Trump har utsett Elliot Abrams till presidentens ”speciella sändebud” till Venezuela. Han har tidigare kallats USA:s ”särskilda sändebud för smutsiga krig”.

Det är uppenbart att den chavistiska halva revolutionen i Venezuela efter fem år av förödande kris i ekonomin och 3-4 år av verkningslösa försök under president Maduro att kontrollera krisen med eftergifter till den demokratiska kapitalistiska oppositionen inom och utanför landet nu definitivt har nått vägs ände.

Under förödande och USA-ledda sanktioner organiseras nu ett naket kuppförsök, som alla socialister självklart måste bekämpa, oavsett synen på Maduro.
Att Maduro trots den desperata krisen har kunnat klamra sig fast ända till nu har mycket att göra med att stora delar av den splittrade oppositionen efter förra årets gatuvåld bojkottade det presidentval i maj som tydligt och utan valfusk gav Maduro en stor majoritet. In i det sista finns också ett visst, men avtagande stöd från de fattiga och ända till nu har också Maduro lyckats behålla den ”bolivariska” militärens lojalitet.

Allt tyder på att det var Trumpadministrationen som i sin desperata jakt efter en utrikespolitisk triumf lyckades övertala den sidsteppade nationalförsamlingens nye och till dess helt okände ordförande Juan Guaidó, att i strid mot alla konstitutionella lagar utropa sig till tillförordnad president samtidigt med Maduros installation för en ny period.
Det var som den gamle högermannen Pat Buchanan uttryckt det ett schema som kokats ihop av Washington, ”made in USA med utrikesminister Pompeo, John Bolton och senatorn Marco Rubio som undertecknare och veriferierat av Trump”.
Med stort men hittills otillräckligt stort stöd på Venezuelas gator och med mindre entusiastiskt stöd av Kanada och mer av de nya högerregeringarna i Brasilien, Colombia, Argentina och en rad andra latinamerikanska länder görs just nu frenetiska försök från USA att även förmå EU-länderna att ställa upp på kuppen. ”Löfte om val innan åtta dagar”, har varit de tongivande EU-ländernas ultimatum till Maduro innan deras stöd ges till den venezuelanska kuppresidenten.
Vad som nu utspelas är ett skamlöst försök av USA att under öppet hot om militär intervention, där Bolton viftat med en skylt om 5 000 kommandosoldater, och förödande sanktioner driva fram en kupp i Venezuela.
Hyckleriet är totalt mellan all hype kring Rysslands eventuella inblandning i det senaste USA-valet genom nättroll och hackade mejl och den undfallenhet vi ser gentemot de brott mot allt vad internationell rätt heter som nu pågår under den kontrarevolutionära kampanjen för regimförändring i Venezuela.

Kanske kommer en och annan borgerlig media ändå att höja ögonbrynen över att Trump nu också utsett Elliot Abrams som presidentens ”speciella sändebud för Venezuela” (special envoy), en man som tidigare har kallats USA:s ”särskilda sändebud för smutsiga krig”.
Hans närmaste uppdrag blir att tillsammans med utrikesministern Mike Pompeo förmå FN:s säkerhetsråd, EU och andra länder att ”antingen stå med frihetens styrkor, eller liera sig med Maduro och hans förödelse”:
Till och med USA:s gamle högerlibertarian Ron Paul kallar det ”tragiskt komiskt att president Trump har utsett den dömde brottslingen Elliot Abrams som sin representant för att ’återupprätta demokrati’ i Venezuela. Abrams spelade en nyckelroll i Iran-Contras-affären (med stöd till USA-stödda dödsskvadroner i Nicaragua och Ecuador, Offensivs anm.) och fortsatte som en av chefsarkitekterna bakom USA:s invasion av Irak 2003. Hans roll till stöd för fruktansvärt våld i Latinamerika på 1980-talet borde diskvalificera honom från att någonsin ha ett officiellt ämbete”. 

Det som nu händer är ett kriminellt spel med skyhöga insatser som mycket väl kan utlösa ett än mer katastrofalt inbördeskrig, med oförutsebara konsekvenser.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!