Bangladesh textilarbetare får redan betala för kapitalismens kris

I flera veckor har arbetarna protesterat mot indragna löner och massavskedanden (Foto: ILO Asia-Pacific / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Textilarbetarna i Bangladesh har i flera veckor demonstrerat i protest mot uteblivna löner och massavskedanden. Världens största klädföretag har ställt in beställningar på flera miljarder dollar i år och klädtillverkarna i Bangladesh har därför valt att ta de förlorade pengarna från sina arbetare.

Coronakrisen har lett till en minskad konsumtion av varor som kläder, vilket i kombination med krympande vinster har fått världens största klädföretag som bland andra H&M att ställa in eller skjuta upp sina beställningar från klädtillverkarna i bland annat Bangladesh. Bangladesh är världens näst största klädtillverkare efter Kina, vilket gör textilindustrin till en av landets viktigaste näringar.
Bangladesh förväntas förlora exportintäkter på 60 miljarder kronor under året, vilket i första hand kommer att betalas av textilarbetarna. Redan står minst en halv miljon textilarbetare utan lön, främst på grund av massavskedanden som enbart är en följd av att vinsterna minskar. 
Regeringen har även krävt att befolkningen ska stanna hemma för att undvika smittspridning, och arbetsgivare har då ansett att de inte behöver betala ut löner.

Av textilarbetarna i Bangladesh är 80 procent kvinnor, som redan innan den nuvarande krisen har haft svårt att leva på sina låga löner. 
Landets regering har nyligen betalat ut 588 miljoner dollar till de hårdast drabbade exportföretagen för utbetalning av löner till sina arbetare, men klädtillverkare har sagt att det inte har räckt för att lindra situationen. 
Landets arbetare befinner sig i en krissituation utan vare sig pengar eller mat.
Men trots detta och trots utegångsförbud vägrar arbetarna vara tysta. Textilarbetarna i Bangladesh har god erfarenhet av kamp mot arbetsgivarna och staten när det gäller löner och arbetsvillkor, och även nu ställer de hårda krav om att få sina löner utbetalda. 

Regeringen måste se till att alla får löner att leva på även under den nuvarande krisen, och de som egentligen borde betala ut dessa löner är de globala klädföretagen som H&M, Zara, Tommy Hilfiger och många fler.
Dessa företag har mer än tillräckligt med pengar för att betala ut levnadslöner till alla arbetare i hela leveranskedjan under hela krisperioden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!