Bankerna rånar småspararna

2006-08-09 15:19:40
”Spara i aktiefonder!” Den uppmaningen har småsparare fått av sina banker. Många har lyssnat. Tre av fyra vuxna svenskar sparar i fonder.
Men de stora vinnarna är storbankerna som förra året tjänade 13 miljarder kronor på de avgifter som tas ut på fondsparandet.

Detta har gjort att till och med finansmarknadsministern Sven-Erik Österberg har reagerat i sommar.
På ytan låter bankernas erbjudande jättebra. Som småsparare måste man bara välja vilken typ av aktier eller räntebärande papper som man vill välja. Sedan tar bankens yrkesmän hand om att köpa och sälja.
Bankernas rådgivare argumenterar ofta för att man ska välja att spara i aktiefonder, med motivet att avkastningen är högst (vilket inte alls är självklart). Men det bankerna inte basunerar ut i onödan är att aktiefonderna många gånger har våldsamt höga avgifter. Avgifterna ligger i många fall på 1,5 procent och det finns fonder som tar ut så mycket som 2,3 procent i avgift. 1,5 procent låter kanske inte så farligt, men om man sparar i 33 år så äts 39 procent av sparkapitalet upp om avgiften är 1,5 procent!
Som bekant är de höga avgifterna ingen garanti för att räntan på pengarna blir stor. I år är det ganska många fonder som minskat i värde med tio procent eller mer. Spararna får likafullt betala sina avgifter oavsett om sparkapitalet minskar eller ökar.
Att bankerna ogenerat skor sig på småspararna år efter år har blivit väl magstarkt till och med för regeringen. I slutet på juli konstaterade finansmarknadsministern Sven-Erik Österberg att 13 miljarder kronor i vinst är orimligt och att han vill att den statliga premiepensionsmyndigheten ska få konkurrera om småspararnas pengar. Detta skulle möjliggöra avgifter på en bråkdel av det bankerna tar ut.
Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening, var blixtsnabbt ute och sa att detta skulle vara en ”socialisering” och att konkurrensen visst fungerar bra. En del borgerliga ledarsidor hakade också på i kritiken.
Österbergs förslag är blygsamt och det återstår att se om det blir till mer än ett medieutspel inför valet och en utredning.

Förstatliga bankerna

En möjlighet att spara med lägre avgifter vore självklart bra. Samtidigt visar detta på hur dyrt och absurt ”marknaden” fungerar inom bankområdet. Fyra storbanker dominerar nästan totalt i Sverige och kan ta ut avgifter och provisioner därefter. 46 miljarder tjänade de fyra storbankerna totalt på avgifter och provisioner förra året. Pengar som skulle kunna användas till lägre låneräntor, lägre avgifter och mer personal för att korta köerna på bankkontoren.
Att tro att detta monopolliknande tillstånd ska kunna förändras är en ren illusion. Ett förstatligande av storbankerna under de anställdas och konsumenternas kontroll är den enda säkra garanten för att plundringen av småsparare och andra bankkunder stoppas.

Ingrid Eriksson

Sparande och avgifter:
• 77 procent av alla vuxna sparar i fonder. Räknas premiepensionen med så är siffran 94 procent. Även 70 procent av barnen har fondsparande.
• Avgifter tas oftast ut som procentandel av sparkapitalet. För den som till exempel har sparat 10 000 kronor i en fond där avgiften är 1,5 procent blir kostnaden 150 kronor varje år. Dessutom kan det finnas avgifter på uttagen från fonderna.
• Premiepensionen är den del av pensionen som var och en som har en inkomst får placera i någon form av fondsparande. Om man inte väljer hamnar pengarna i sjunde ap-fonden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!