Bara 9 av 32 privata hemtjänstföretag i Haninge har kollektivavtal

2013-02-06 14:21:50
Privata hemtjänstbolag i Haninge vägrar att teckna kollektivavtal och det förekommer fusk med anställda på F-skattsedel.
Det visar en granskning som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) Haninge och Offensiv har gjort. Men det är ”inga problem”, menade Äldrenämndens folkpartistiske ordförande.


Sanna Tefke från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) Haninge ställde under kommunfullmäktigemötet den 4 februari, Äldrenämndens ordförande Martin Lundqvist (FP) till svars:
– Det står mycket i våra upphand­lingsdokument om att garantera brukarnas trygghet och villkor. Men jag kan inte hitta lika mycket för personalens trygghet och villkor.
– En grundläggande faktor för detta är att det finns kollektivavtal. Innan jul kom det fram att 50 procent av de tillfrågade hemtjänstföretagen i Stockholm saknade kollektivavtal. Jag har nu kollat upp läget i Haninge och det visade sig vara ännu värre.
– I Haninge bedrivs 35 procent av hemtjänsten privat. 9 av 32 godkända LOV-företag har kollektivavtal. Av de 16 LOV-företagen som har brukare i kommunen har bara 3 kollektivavtal. Av de 8 som har fler än 5 brukare har endast 1 kollektivavtal och 2 har dessutom alla sina ­anställda på f-skattesedel, sa Sanna Tefke (RS) och fortsatte:
– Min fråga är om du ser något problem med detta och vad kommunen gör för att garantera personalens villkor och trygghet?

– Nej, jag ser inga problem med det. Så länge de har bra villkor behö­ver man inte ha kollektivavtal, svara­de Martin Lundqvist (FP).
– Det kan förvisso vara hyfsade villkor även utan avtal, men så är oftast inte fallet och det är ingen garan­ti. Som exempel från ett av de större privata företagen här, är att man har väldigt många timanställda och de får bara betalt för tiden de är inne hos brukarna. Detta innebär att de kan jobba 11 timmar om dagen, men bara få betalt för 7. Tycker du att det är bra villkor? replikerade Sanna Tefke (RS).
Martin Lundqvists svar blev att hänvisa till en brukarenkät om nöjdhetsindex med bemötande, vilket han menade skulle vara en bra indikator även på personalens villkor.
Sanna Tefke, som också är fackligt förtroendevald i Kommunal, ­berättar att i en extern kvalitetsgranskning får bara 1 av 7 privata hemtjänstföretag godkänt på alla tre områden.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv i Haninge inleder nu en större granskning av den privata hemtjänsten med t ex arbetsplatsbesök och kommer också ta upp frågan om förstärkt meddelarfrihet.

RS Haninge

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!