Bara kosmetiska förändringar om fildelning

2006-07-28 15:20:20
Efter proteststormen mot polisrazzian mot The Pirate Bay 31 maj, som Offensiv skrev om i förra numret, har utspelen från riksdagspartierna haglat från höger och vänster. Gemensamt för dem är dock att ingen vill tillåta fildelning, även om de påstår det.

Debatten om fildelning och upphovsrätten har blossat upp igen på allvar. Miljöpartiet, vänsterpartiet och moderaterna har nu gått ut med att de vill tillåta fildelning.
I själva verket vill de gå tillbaka till den gamla upphovsrättslagen som gällde fram till förra sommaren. Enligt den var det tillåtet med nedladdning, men inte uppladdning. Fildelning innebär att man gör både och, samtidigt, och flera fildelare har blivit dömda till böter enligt den gamla lagen. Så mp, v och m ljuger alltså när de säger att de vill tillåta fildelning.
Ett annat förslag som kommit upp är att införa en bredbandsskatt, som ska likna kasettavgiften. Så alla som har bredband ska betala en skatt till STIM som de sedan betalar ut till upphovsrättsägarna. Rättvisepartiet Socialisterna motsätter sig en sådan skatt och även kasettavgiften. Kasettavgiften fördelas väldigt ojämnt, där det allra mesta går till ett fåtal stora svenska artister, medan nya okända band som oftast sprids mycket över nätet nästan inte får något. Det är även så att man måste betala skatten till de stora skivbolagen och artisterna, oavsett vad man ska använda sina tomma CD-skivor till.
En bredbandsskatt skulle ha samma problem om inte all trafik på internet övervakas för att ta reda på vad som laddas ned.
Kultur tjänar på att få spridas fritt på internet och kan nå många fler. Vad som istället behövs är statliga stöd till uppträdanden, tillgång till replokaler, utrustning och professionella handledare. På så sätt skulle både fler kunna skapa kultur och fler kunna ta del av den.

Erik Dalén

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!