Bara kraften underifrån kan stoppa marknadshyra

Kom med i kampen mot januariavtalet och marknadshyror du också! (Foto: Offensiv)

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Regeringen är i full gång med förändringar i den rådande hyresmodellen. Dagens system ska ersättas med fri hyressättning i nybyggnation och lägenhetens kvalitet och läge ska enligt regeringen få ett större genomslag när hyran ska sättas. Hotet om marknadshyra står för dörren.

För de som trodde att Socialdemokraterna skulle dra förslagen i långbänk misstog sig. S- och MP-regeringen med dess samarbetspartier C och L har enats om att utreda fri hyressättning vid nyproduktion. 
Utredningsförslagen ska presenteras senast den 31 maj 2021, så att en proposition ska kunna antas av riksdagen och lagen träda i kraft valåret 2022.
Marknadshyra är en av de nyliberala grundstenarna i januariavtalets punkt 44 ”Reformera hyresmodellen”. Viljan till ett massivt motstånd från hyresgästkollektivet har varit tydligt sedan januariavtalet undertecknades och lade grunden för den socialdemokratiska regeringsmakten.
Den manifesterades tydligt vid massmötet i Göteborg som samlade mellan 500 och 700 hyresgäster 2019 och vid protesterna den 18 april och 12 september i år. 

Trots att marknadshyra i nybyggnation öppnar dörren för marknadshyror i hela beståndet med risk för 50-procentiga hyreshöjningar har det funnits en ovilja från Hyresgästföreningens ledning att agera mot regeringen.
Pressade av initiativ från västkusten har halvhjärtade mediautspel gjorts mot marknadshyra, men att rädda den socialdemokratiska regeringen har hela tiden stått i förgrunden för den förening som borde stå i frontlinjen för hyresrätten. 
För Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder har det likt IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson och Kommunals ordförande Tobias Baudin varit viktigare att rädda S-regeringen än att företräda intresset hos sina medlemmar. 

Hyresgäster och arbetare kan inte heller förlita sig på Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen på frågan om marknadshyra eller LAS. 
Det är bara den egna kraften hos hyresgäst- och arbetarkollektivet som kan stoppa regeringen och nu brinner det i knutarna för att få till stånd en landsomfattande protestvåg mot januariavtalet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!