Bärföretag misstänks för människohandel

Människohandel och svältlöner för bärplockare – skandal är bara förnamnet (Foto: Johan / Flickr CC).

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Ett av landets största bärföretag, Polarica, är polisanmält för människohandel. I Finland har företagets VD häktats. En bransch känd för enorm utsugning av arbetare från andra länder kan vara på fallrepet.

Det var YLE och HBL som först rapporterade om att Polaricas finska VD hade häktats med misstankar om att ha utnyttjat tiotals thailändska bärplockare mellan 2020-2022. Också en företagare som har förmedlat arbetarna är häktad, båda på sannolika skäl.
Den senaste veckan rapporterade även svenska medier om att Migrationsverket polisanmält företaget på svenska sidan i samma fråga. Här talas det dock om hundratals bärplockare som har utnyttjats.

I Finland började en ny lag, för bärindustrin, att gälla för drygt ett år sedan. Lagen reglerar företagens antagande av bärplockare. En lag som företaget Polarica påstår sig ha arbetat med att ta fram, samtidigt som de vill vifta bort anklagelserna. Trots detta är företaget misstänkt för tvångsarbete samt att arbetare har stått i en sådan beroendeställning till företaget att det handlar om människohandel.
Ett avslöjande, om en annan företagare, under sommaren 2020 från Vidsel i Älvsbyn visade hur bärplockare fick bo i utdömda hus där covid-19 spreds och dagslönen låg på 200 kr.
Branschens utnyttjande av arbetare, nu främst från Thailand, är välkänd.

Tidigare har byggbranschen också visat på utnyttjande av utländsk arbetskraft, däribland satsningarna på ny grön industri.
Ett minimikrav på såväl bärbranschen som resten av arbetsmarknaden skulle vara att svenska villkor och kollektivavtal ska gälla för alla arbetare i Sverige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!