Barn på flykt har rätt till skydd

”Politikerna borde skämmas”, sa Arezo Karimi i sitt tal (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

På Barnkonventionens dag den 20 november arrangerade Liv Utan Gränser en demonstration i centrala Stockholm för att kräva uppehållstillstånd för afghanska barnfamiljer. 

Föräldrar och barn tillsammans med andra asylrättsaktivister marscherade från Norra Bantorget till Sergels torg och ropade talkörer som ”Barn som barn! Svensk eller afghan!”, ”Den som flyr har inget val! Ingen människa är illegal” och ”Vem bär ansvar? Riksdagen, riksdagen!”. 
Demonstrationen var en protest mot hur de barn och familjer som kom till Sverige 2015 har behandlats av myndigheterna de senaste sex åren. Det är ett liv i limbo, med stor ovisshet och ständiga utvisningshot vilket bland annat leder till psykisk ohälsa, oro, mardrömmar och lidande både för barn och vuxna.
Liv Utan Gränser betonade också den osäkra och livsfarliga situationen i Afghanistan, med krig, svält och förföljelse som har förvärrats än mer sedan talibanernas övertagande i somras. 

Väl framme vid Sergels torg samlades demonstranterna för att lyssna på flera talare. Arezo Karimi från Liv Utan Gränser höll ett kraftfullt tal som riktade hård kritik mot ansvariga politiker och berättade om den svåra livssituation som många flyktingar upplever: 
– Jag står här för de kvinnor som torteras i Afghanistan. För att ingen stat ska erkänna talibanernas styre. För de afghanska barn som förlorat sina föräldrar till bomber. För de barn, ungdomar och familjer i Sverige som är inlåsta i rädslans väntrum, utan uppehållstillstånd eller möjlighet att försörja sig eller sina familjer. 
– Politikerna borde skämmas utöver den mänskliga tragedi de har orsakat. Detta människolivsspel måste få ett slut. Vi ber Sveriges riksdag att omedelbart fatta ett amnestibeslut för att ge permanent uppehållstillstånd till alla afghaner i Sverige. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!