Barnen på fjärde våningen

Vissa barn har på kommunala Sorgenfriskolan i Malmö haft sin skoltid i ett rum utan fönster och isolerad från övriga (Foto: CC0).

av Ann-Christine Holmström // Artikel i Offensiv

På kommunala Sorgenfriskolan i Malmö har vissa barn haft sin skoltid i ett rum utan fönster och isolerad från övriga. Det framkommer i Kalla Faktas reportage.

Jag fick kalla kårar och blev enormt ledsen när jag såg programmet. Barn blev placerade i ett rum utan fönster på fjärde våningen eftersom de ansågs inte fungera i ett klassrum med de andra eleverna. Det framgick även att man inte har skrivit konkreta åtgärdsprogram. Elevassistenterna kunde se hur vissa barn tappade kunskaper och fick fler F, men ändå blev det inte någon förändring.
”Vi satt mest av tiden, mycket film blev det”, sa en av grabbarna på fjärde våningen i programmet. ”Jag vill lyckas med något, att få gå i skolan, att få en framtid”, sa en annan.

Att det inte har gjorts ordentliga åtgärdsprogram, att det inte fanns lärare som undervisade barnen, att det inte fanns ett riktigt klassrum att tillgå, att man valde att acceptera att vissa barn ska misslyckas – det är så otroligt skrämmande.
Idag har vi en skola som är långt ifrån till för alla; många får inte ens en chans och ställs väldigt tidigt utanför.
De här barnen var inte inkluderade i den vanliga klassen och fick inte lärare som undervisade dem trots att deras behov var större än andras. Man valde att stoppa undan dem för att de var stökiga, bråkiga och inte kunde sitta still. ”Dålig impulskontroll” var tydligen det som sas. Men vad finns under ytan på en stökig unge? Det tog de aldrig reda på.
Det här är inte den enda skolan som missköter eller inte kan fullfölja sitt uppdrag på grund av de massiva nedskärningarna som år ut och år in slår så hårt mot skolan. Det ska inte behöva vara så här!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!