Baskisk generalstrejk den 22 april

Aernnova är en av de många arbetsplatser där strejker och protester mot uppsägningar och försämringar på arbetsplatsen i Baskien har ägt rum (Foto: CC).

av John Hird, Socialismo Revolucionario (ISA Baskien) // Artikel i Offensiv

Kapitalistklassen utnyttjar pandemin för att ”rationalisera”, genomföra nedskärningar och sparka arbetare. Men i Baskien har kamp påbörjats, med tusentals arbetare som säger nej till de onödiga uppsägningarna. En strejk i hela offentliga sektorn har utlysts till den 22 april i Baskien. 

I den offentliga sektorn, särskilt inom vård och utbildning, kräver kvinnliga arbetare fasta jobb och bra arbetsvillkor. I februari har det varit strejker på skolköken och skolbussarna som åtnjutit stort stöd, likaså inom förskolan. 
I ett betydande steg har olika baskiska fackföreningar utlyst en generalstrejk inom den offentliga sektorn den 22 april. 
Men det är inte bara inom den offentliga sektorn som arbetare kämpar med mobiliseringar och strejker. Arbetare och deras fack motsäger sig vad som uppfattas som att arbetsgivarna utnyttjar pandemin för att dra ner på arbetsstyrkan. 
Arbetare är rasande över att de ombeds betala för krisens konsekvenser. Flera företag har bett om permitteringsstöd.

Ledningen på Sercoin Security Systems meddelade den 2 februari till fackrepresentanter att de ska säga upp 19 av 65 anställda, men arbetarna mobiliserar nu mot detta.
Tubacexarbetare i Amurrio och Llodio i Álava har påbörjat en strejk till försvar av deras jobb och mot att 150 ska sägas upp. Den 5 mars var det mobiliseringar till försvar av anställningarna där under parollen ”För bra jobb och ett värdigt liv i Aiaraldea” [Aiaraldea är ungefär motsvarande ett svenskt län eller region].
I slutet av 2020 meddelade flygplanstillverkningsföretaget Aernnova i Álava att de ska säga upp 82 anställda, men facken har mot detta organiserat en rad demonstrationer och protester.
Även på ett annat liknande bolag, Alestis, har arbetare mobiliserat mot uppsägningar.

En annan viktig strid är den långa kampen på Gipuzkoas äldreboende. Arbetarna har återigen stött fackets strejkuppmaning i sektorn, den 247:e (!) sedan konflikten började i september 2018. De i huvudsak kvinnliga arbetarna har tagit till gatorna, och menar att situationen är allvarlig men har blivit än värre av pandemin.
Lokalvårdare kommer också att strejka igen i mars i Gipuzkoa. På en presskonferens gjorde dessa arbetare ett viktigt uttalande där de kopplade exploateringen av dem som arbetare till kapitalismen:
”Städning har inte lamslagits under pandemin, utan förstärkts. Varför? Eftersom de som styr menar att vi är essentiella, för samhället och för ekonomin. Men vår pandemi är inte begränsad till covid-19: vår största pandemi, där kamp är det bästa vaccinet, är de otrygga anställningarna. En otrygghet med kvinnligt ansikte, pådrivet av manschauvinism och det rovdjursliknande kapitalistiska systemet.”
Den baskiska regeringen och PNV (ett baskiskt nationalistiskt högerparti) har dock anklagat de olika arbetarkommittéerna för ”oacceptabla gärningar av trakasserier och våld” mot några av ledningarna som presenterat permitteringarna – bara för att de protesterar emot det!

Det är tydligt att alla dessa kamper och många fler måste enas, så det är ett stort steg framåt att de stora facken i Baskien har kallat till en strejk i hela offentliga sektorn till den 22 april.
Men vi måste gå längre och kräva att alla jobb skyddas, både i offentliga och privata sektorn. Arbetare i båda dessa sektorer har gemensamma intressen och de ekonomiska konsekvenserna av pandemin måste bekämpas gemensamt.
Vi kan och ska mobilisera och sätta press på regeringen på gatorna, men i slutändan måste vänstern enas kring ett tydligt kämpande, socialistiskt program som sätter behoven före profiterna och de 99 procenten före de 1 procenten.

Socialismo Revolucionario säger:
• Nej till otrygga jobb och bemanningsföretag i välfärden. Återkommunalisera jobben.
• De privata äldreboendena måste förstatligas utan kompensation till företagen och sättas under arbetarnas, de boendes och familjernas kontroll.
• Förstatliga bank- och finanssektorn under demokratisk kontroll och styre underifrån, liksom storföretag och andra strategiska sektorer för ekonomin.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!