”Behåll jobben i Falun – Scania”

2006-08-11 18:54:26




300 personer deltog i årets första majtåg i Falun, arrangerat av LO och s. Några, om än få, av Scanias 650 nedläggningsvarslade arbetare deltog.
Trots två lokala banderoller med kravet ”Behåll jobben i Falun – Scania” sträckte sig heller inte huvudtalaren Ulrica Messing längre än till att säga att ”alla arbetsgivare har ett ansvar när de drar sig tillbaka” (Dala-Demokraten 2 maj).

Scania har den senaste tiden satsat hårt på inhyrda arbetare från Södertälje och Oskarshamn, nyanställningar och andra åtgärder för att återta det släp på 800 lastbilar, som uppstått då arbetarna sedan beskedet 14 mars arbetat ”enligt regelboken”.
Platschefen Anders Williamsson har också, med en ursäkt om att Scania gått ut med en alltför låg premie på 3 000 kronor till de anställda för att jobba ikapp släpet, signalerat att man kan betala mer. ”Jag förstår om folk uppfattade vårt erbjudande som ett slag i ansiktet”, medger han. Men företagets beredskap att betala mer splittrar. På diskussionsforumet ”falunsibbhult” har motsättningarna vuxit över känslan att arbetskamrater nappar på ”hemliga” bud om mer pengar. För att jobba extra 1 maj har det till exempel avslöjats att företaget varit berett att betala 600-800 kronor mer i timmen.

Debatt om taktiken

Samtidigt finns det också inlägg som föreslår en tuffare gemensam kamp. ”Så länge som det huvudsakliga kravet är att metallarna vill ha bättre betalt för att bli av med sina jobb har vi ingen styrka”, påpekar ett inlägg med många instämmanden som argumenterar för att kampen måste börja med krav på jobben kvar, nyinvesteringar och att Scanias anställda ska vara med i utvecklings- och förändringsarbetet: ”Angår inte det här alla Scaniaanställda…alla Sibbhults och Faluns invånare?… Borde inte det här va en strid mellan dom många som är trötta på arroganta maktmänniskor i toppen och det fåtal girigbukar som förstör för egen vinning?”. Och vidare: ”Med vilken rätt skulle Östling (vd) få lägga ut Scanias avvecklingskostnader, egentligen kostnader för ökade vinster och aktieutdelning, på Falu och Sibbhults kommuner och deras invånare, på dom arbetande som byggt upp företaget, på försäkringskassor, på a-kassor på staten och inte minst på våra landsting?”

Flyttpaket

Scania har presenterat ett ”flyttpaket” för de få som vill flytta med till Södertälje med erbjudanden om betald flytt och hyresstöd i 18 månader m m. Enligt Mats Söderlund, verkstadsklubbens kassör, hoppas IF Metall nu på ett nytt paket med erbjudanden om avtalspensioner, utbildningar och andra omställningsstöd redan före semestern.
Har ni släppt kravet att jobben ska vara kvar?
– Nej, det finns hela tiden, men…
Den 9 maj hålls nästa klubbmöte, men styrelsens linje tycks vara att vänta med de egna kraven till företaget presenterat sitt bud.
– Sedan ska medlemmarna få säga sitt och rösta om saken, menar Söderlund.
En arbetare som Offensiv talat med har inte intrycket att företaget på något avgörande sätt lyckats knappa in på släpet, ”inte vad våra chefer säger…”
Enligt Mats Söderlund beror den återhämtning som ändå skett på det extra nattskift som bemannats med inhyrda arbetare från Södertälje och Oskarshamn (som åker hem om 2,5 vecka) och nyanställd personal. Fortfarande gäller att det flesta bara ”ger 100 procent”, inte som förr 120. Än är Faluarbetarnas framtid inte avgjord.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!