”Behövs omfattande systemförändring”

av Robert Bielecki & Natalia Medina

Ester Cortes, Smilla van der Meijs och Astrid Blomberg (foto: Natalia Medina).

Veckan efter den historiska globala elevstrejken för klimatet fortsatte FridaysForFuture som vanligt utanför riksdagen på Mynttorget i Stockholm fredagen efter.

Från Vetlanda hade Sandra Andersson och Malin Samuelsson tagit sig upp för att vara med, som också organiserade en klimatstrejk i Vetlanda:

Sandra Andersson och Malin Samuelsson från Vetlanda.

– Vi insåg kvällen innan att det skulle vara en strejk för klimatet. Det var en annan grupp som organiserade den, men vi såg till att ungdomar anslöt sig till den. Vi blev mellan 60-70 personer. Det har funnits några som har varit emot det i Vetlanda, SD:are bland annat. De hade ”motdemonstration” några få, med plakat ”Bevara Sverige varmt”. Och det är ganska mycket höger på vår skola: I skolvalet kom M etta, SD tvåa och S trea.
– Men vi var många fler än dem, och vi hoppas att alla de strejker som har varit ska ge resultat. 

Elsa, Felicia, Alma, Sara och Alexandra från Abrahamsbergsskolan.

Från Abrahamsbergsskolan hade Elsa, Annis, Felicia, Alma, Sara och Alexandra tagit sig ner från klass 6A för att delta. För alla utom Felicia var det första gången de deltog på klimatstrejken:
– Vi kände att vi var tvungna att komma. Vi läser om naturen på SO, och det är bra att strejka. Det är som Greta Thunberg har sagt: Varför gå i skolan om vi ändå inte har någon framtid på denna planet? Vi har vetat om klimatförändringarna ganska länge, men inte hur brådskande det är. Vi måste hushålla mera, inte slösa på allt och tänka på vad man använder. 
– Regeringarna borde hjälpa till och göra mycket mer för klimatet.

Ester Cortes som går i nian på Kvarnskolan i Jakobsberg, Smilla van der Meijs som går i ettan på gymnasiet Norra Real i Stockholm och Astrid Blomberg, 18 år, var alla med förra fredagen, då uppemot 20 000 strejkade i Stockholm:
– Det var mäktigt! Jättecoolt! Vi kände mycket energi och marschen var enorm. Fullt med folk som gick från Sergels torg och talkörerna var häftiga. Vi skolstrejkade, men förstår om inte alla kan. Alla har olika förutsättningar, men 1 timme kan räcka.

På frågan om vad de vill säga till de på högerkanten som har kritiserat att ungdomar går ut i strejk och protester för klimatet svarar de:
– De kan göra något åt det istället för att klaga på oss som försöker, se till att förändra! Ta steg mot Parisavtalet. Om skolan är så viktig måste de se till att vi har en framtid.
– Politikerna lyssnar inte, men de måste agera. Strejken är viktig för att visa på allvaret och bryta strukturer. Det blir bara löjligt att säga att man ”inte ska strejka”.
– Det vi gör nu är det största vi kan göra. Vi behöver ha tålamod, då det behövs en omfattande systemförändring. Systemet har funnits länge och är inmatade i folks DNA. Men politikerna vet att vi finns. Vi måste också fortsätta sprida information och prata med varandra i skolor.

– Att Greta satte sig utanför riksdagen har fått fler att göra någonting. Att det är globalt är jätteviktigt. Men det är brist på information gällande klimatet och om detta systemet. Att politikerna tar beslut som missgynnar miljön får man ju inte ens reda på, utan det måste vi själva gräva fram. Det blir ett stort ansvar på individer att ta reda på effekterna av klimatförändringarna.

Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna ger fullt stöd till strejken, och hoppas att många av de som strejkar för klimatet också ansluter sig till Välfärdsalliansens möte den 30 mars kl 13 i ABF-huset i Stockholm. 
Vi måste nu ena alla olika gräsrotsrörelser och kämpande nätverk till en gemensam kamp mot högerpolitiken och kapitalismen som bär ansvaret för klimatförändringarna, attacker på välfärden med mera.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!