Belgien: Kvinnokampen har all anledning att fortsätta

Kom med i den socialistiska feministiska kampen – du behövs! (Foto: Campagne ROSA)

av Anja Deschoemacker, PSL/LSP (ISA i Belgien) // Artikel i Offensiv

Ifjol demonstrerade 10 000 den 8 mars i Bryssel, den sista stora demonstrationen innan Belgien gick in i lockdown. Det finns ingen aspekt av kvinnoförtrycket som inte har förstärkts av pandemin och den ekonomiska krisen. 

Idag är det inte möjligt att ha massdemonstrationer (bara stående aktioner med maximalt 100 deltagare), samtidigt som det aldrig har funnits större skäl till att protestera: kvinnors hårdvunna rättigheter är i fara!
Därför har Campagne Rosa (ISA:s kvinnokampsnätverk i Belgien) gjort en aktionsplan i 15 städer, där det i de större städerna är flera på samma gång, och satt upp nya Rosa-grupper med de många kvinnor som har kontaktat oss för att de vill bli aktiva. 
Rosa-lärare utarbetar lektioner kring kvinnoförtrycket och försöker involvera kollegor och elever; Rosa-skolelever kämpar för att gratis mensskydd ska göras tillgängligt i skolan samt för bra sexualundervisning som lägger tonvikten på samtycke och inte är heteronormativ.
Båda kommer att föra fram det skriande behovet av massiva investeringar i utbildningen: klasser är för stora, skollokaler i dåligt skick, enorm brist på lärare, och så vidare. 

Vi vill också peka på det växande antalet, främst kvinnor, som riskerar att förlora sina jobb, där vi kräver en fortsättning på det statliga stödet till arbetarna inom hotell- och restaurangsektorn, turism-, kultur- och evenemangssektorn, samt kräva kortare arbetsveckor utan lönesänkning.
Och vi har aktioner emot våldet mot kvinnor och hbtq+-personer, visar stöd till de oregistrerade immigranternas aktioner, samt visar solidaritet med kvinnor i Polen i deras kamp mot abortförbudet. 
I Bryssel har vi också bjudit in talare för sjukvårdsarbetarnas nätverk Santé en Lutte (Hälsa i kamp) för att starta mobiliseringen för den andra stora sjukvårdsdemonstrationen i maj, där vi kräver en massiv offentlig återfinansiering av sektorn.

Vårt mål är att höras på denna viktiga kampdag, att inte tillåta att kvinnornas krav blir bortglömda, och att bygga Rosa-grupper i nya städer så vi kan vara förberedda när massdemonstrationer åter blir möjliga.
Vi i Campagne Rosa firar också två segrar denna 8 mars: vi vann en minimilön på 14 euro (142 kronor) i timmen för all personal på Gents universitet, en kamp som Rosa deltog i från dag ett med nära samarbete med den socialistiska fackföreningsflygeln på universitetet. 
Vi firar också att Jef Hoeybergs, en högerreaktionär tv-kändis som fördömde Rosa för att vi gjorde hans vidriga sexistiska uttalanden världskänt, själv nu blir stämd för dessa uttalanden – över 1 500 personer har anmält honom efter att ha sett Rosas avslöjande om hans sexism!
Om vi kämpar kan vi vinna!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!

Intresserad?

Socialistiskt Alternativs partiföreningar har möten varje vecka som diskuterar socialistisk politik, marxistisk analys, arbetarkamp i historien och program. Vi planerar den aktuella kampen och verksamheten.
Är du intresserad av att delta? Maila till rs@socialisterna.org

Nyheter från ISA

Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen International Socialist Alternative.

    Feed has no items.

Skip to content