Beowulf Mining ljuger om ”gröna Kallak”

Gruvan i Kallak skulle vara allt annat än grön om den blev av (Foto: Fredric Alm / LKAB).

av Offensiv

Många är de företag som vill utmåla sig som en del i en ”grön omställning”. Men det är inte alltid som på­ståendena håller. Brittiska bolaget Beowulf Mining, som vill starta en järnmalmsgruva i Kallak/Gállok utanför Jokkmokk, är ett exempel.

”Vi levererar nödvändiga rå­varor för övergången till en grön ekonomi” är den rubrik som möter den som går in på Beowulf Minings hemsida. Bolaget vill ge intrycket av att järnmalmen från Kallak är en del av den gröna omställningen.
I bolagets presentationer finns hänvisningar att man är en del i en ”hållbar leveranskedja för fossilfri ståltillverkning”. När bolaget i höstas skrev till dåvarande näringsministern Ibrahim Baylan uttryckte man sig på följande sätt: ”Fossilfri ståltillverkning är på frammarsch i Sverige. Men när det gäller att ge tillstånd finns det inga tecken på en förståelse från myndigheter eller regering att stålverk behöver hållbart producerad järnmalm av hög kvalitet, som Kallaks marknadsledande magnetitjärnkoncentrat”.

Men det finns en hake. Tanken är att det vid gruvan i Kallak ska produceras ett järnmalmskoncentrat i form av ett fint pulver. Men både LKAB och H2 Green Steel, som planerar att starta en vätgasbaserad ståltillverkning i Boden, säger att de kommer att använda pellets, små kulor av koncentrerad järnmalm i sin process.
För att det ska vara lönsamt att bygga ett pelletsverk krävs en stor fyndighet. Kallak är en ganska liten fyndighet med en inte särskilt hög halt av järn, vilket Olof Martinsson, järnmalmsforskare vid Luleå tekniska universitet, konstaterade i ett nyhetsinslag i Sveriges radio den 26 januari.

Det finns alltså ingen koppling mellan den ståltillverkning med låga koldioxidutsläpp som planeras i Norrbotten och den planerade järnmalmsgruvan.
Järnmalmen från Kallak skulle komma att säljas på världsmark­naden och därmed troligen hamna i ett stålverk med höga koldioxidut­släpp.
När ett bolag lämnar så uppenbart vilseledande uppgifter väcker det frågan: vilka andra påståenden kring jobb, fyndighetens storlek och miljöriskerna är riktiga och i vilka fall har bolaget tänjt på sanningen?

STOPPA GRUVAN I GÁLLOK!
Manifestation lördag den 5 februari kl 13-14, Gula Paviljongen, Luleå.
En gruva i Gállok är ett hot inte bara mot renskötseln, samebyarna och närmiljön, utan mot hela Lule älvdal, klimatet och framtiden – alla vi som drabbas måste kämpa för att stoppa den! Alla välkomna!
Arr: Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!