Berlin: Strejk på Europas största universitetssjukhus

2011-05-11 12:20:30
De anställda på Europas största universitetssjukhus, Charité i Berlin, med om­kring 13 000 anställda, är less på låga löner och dåliga arbetsvillkor. Sedan i förra veckan har de strejkat, med en tidsobegränsad total strejk för kravet på en lönehöjning med 300 euro (2 700 kronor) i månaden – ett krav som är värt att kämpa för.

Charité ägs av delstaten Berlin, som styrs av en koalition av Socialdemokraterna och Die Linke (Vänstern, som i Berlin inte är särskilt vänsterinriktad).
De styrande i Berlin inte bara betalar de sjukvårdsanställda på Charité löner som är 14 procent lägre än riksgenomsnittet, de utlokaliserade också sjukhusadministrationen.
Resultatet är att somliga av de adminstrativt anställda jobbar för 5,50 euro (49 kronor) i timmen, utan kollektivavtal. En facklig talare påminde de anställda om faktum att Socialdemokraterna kräver en minimilön på 8,50 euro (76 kronor) och Die Linke reser krav på att minimilönen ska höjas till 10 euro (90 kronor).
Ord och handlingar är dock olika saker för dessa etablissemangspolitiker.
Carsten Becker, ordförande för ver.di-fackklubben på sjukhuset och medlem i SAV (Sozialistische Alternative, CWI i Tyskland), citerade den irländs­ka fackliga ledaren James Larkin i sitt tal till den 2 500 deltagare starka demonstrationen förra tisdagen: ”De mäktiga förefaller bara vara mäktiga, därför att vi står på knä – låt oss resa oss!”

Strejken visar att arbetare är beredda att kämpa när tillfälle ges och när kraven är värda att kämpa för.
De Charitéanställda framhåller att deras arbetsvillkor är extremt dåliga och att de är villiga att kämpa till seger. I fackets medlemsomröstning röstade 92,91 procent för strejk.
Under strejken har hela sjukhusavdelningar för första gång­en fått stänga, endast akutoperationer genomfördes och hun­dratals sjukhussängar står tom­ma! Detta genererar kostnader på 500 000 euro (ldrygt 4 miljoner kronor) om dagen.

Stöduttalanden kan skickas till carsten.becker@verdi-berlin.de och kopior på dem till lr@sav-online.de

Sascha Stanicic
SAV (CWI Tyskland)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!