Berlin: WASG – verkligt vänsteralternativ i valet

2006-09-05 22:50:16
Precis som i Sverige är det val i Berlin 17 september. Berlin, som är både huvudstad och en av Tysklands delstater, styrs sedan 2001 av en koalition mellan socialdemokrater och L.PDS (ungefär som vänsterpartiet). Den styrande koalitionen har bedrivit högerpolitik. Det verkliga vänsteralternativet i valet är det nya partiet WASG, vars toppkandidat är Lucy Redler från SAV (CWI I Tyskland).

WASG i Berlin har gjort klart att de inte kommer att stödja någon regering som genomför privatiseringar eller nedskärningar. WASG Berlin ser sin uppgift i parlamentet som att i första hand initiera och stödja arbetare, arbetslösa och unga i kamp.
Berlin WASG vill använda sina positioner för att ge en röst åt dem som inte längre har någon som talar för dem i delstatens parlament. Den inriktningen omfattar att få majoriteten av befolkningen att vända sig mot företagsnedläggelser, lönesänkningar, privatiseringar och nedskärningar.
WASG:s politik skiljer sig markant från L.PDS:s som bara har ”mer av samma sak” att erbjuda Berlins arbetare. Deras valaffischer är ett defensivt försök att ursäkta sin roll i senaten, stadens regering. L.PDS påstår att det inte kommer att genomföras några fler privatiseringar. Men det har redan visat sig vara en lögn.

Stoppa utförsäljningen

I mitten av valkampanjen avslöjade en av Berlins ledande tidningar att om den nuvarande senaten återväljs, planerar man att sälja ut ytterligare 15 000 hyreslägenheter. De av WASG:s och SAV:s medlemmar som bor i de hotade lägenheterna drog genast igång en kampanj mot utförsäljningen.
Ett annat exempel på L.PDS:s marknadsvänliga politik i Berlin är det faktum att den så kallade röd-röda senaten efter den 17 september är beredd att klubba igenom en lag som kommer att tillåta butiker att hålla öppet sent på söndagskvällar. Det skulle betyda att Berlin blir den andra förbundsstaten – den första styrs av en konservativ delstatsregering – som tillåter så flexibla öppettider.
Under vår valkampanj, på valbyråer, när vi knackar på dörrar eller delar ut flygblad utanför arbetsplatser, hör WASG-aktivister allt fler människor säga: ”Jag kommer definitivt att rösta på er. Ni är annorlunda och ni bryr er om oss vanliga människor.” Att toppkandidaten Lucy Redler inte kommer att acceptera några privilegier om hon väljs in i Berlins parlament vinner stöd.
Enligt de senaste opinionsmätningarna ligger WASG på mellan tre och fem procent. Fem procent är vad som krävs för att väljas in.
Det finns fortfarande de som inte hört talas om WASG tidigare och några som ställer sig frågan om vi kommer att leverera eller inte. Andra uttrycker ett generellt förakt för alla politiker och partier.
Därför kommer WASG att trycka ett särskilt flygblad, riktat till dem som förlorat förtroendet för alla partier och som inte tänker rösta. Vissa opinionsmätningsinstitut pekar på att omkring hälften av väljarna kommer att avstå helt från att rösta.

Kamp för jobben

Under valkampanjen har WASG Berlin också möjligheten att i praktiken visa att vi försvarar arbetarklassens och de ungas intressen. En av Berlins få kvarvarande industriarbetsplatser, Bosch Siemens Husgeråd, hotas nu av nedläggning och såväl WASG:s som SAV:s medlemmar finns representerade i den kommitté som startats för att stödja de anställda.
WASG:s solidaritetsuttalande fick ett varmt mottagande.
WASG stöder också aktivt de anställda på universitetssjukhuset Charité i deras kamp för löneförhöjningar, något som de förvägrats av den så kallade röd-röda delstats- styret under två års tid. Operationssjuksköterskor genomförde en framgångsrik varningsstrejk, som orsakade avsevärd ekonomisk skada. Det är möjligt att fortsatta strejkaktioner kommer att genomföras före valdagen.

En ny vänster

Det finns mycket att göra i Tysklands fattigdomsdrabbade huvudstad och det finns också en reell möjlighet att ett genuint alternativ kommer in i det regionala parlamentet i september. Det alternativet skulle då kunna fungera som en knutpunkt för motståndet mot nedskärningar, också på riksplanet.
Ett starkt WASG i Berlin, med en beslutsam parlamentsgrupp, skulle också påverka framväxten av en ny vänster i hela Tyskland.

Tanja Niemeier

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!