Beslutsam masskamp kan stoppa Trump från att stjäla valet

Av Bryan Koulouris, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA), den 4 november 2020   

Tidigt och när miljoner röster ännu inte var räknade utropade Trump sig till valets segrare. Trumpkampanjen har också lämnat in stämningsansökningar för att försöka stoppa rösträkningen i Georgia, Michigan och Pennsylvania. Detta i sin tur visar att Trump är beredd att försök stjäla valet, vilket mötts av protestmanifestationer runt om i USA. Men för att stoppa Trump krävs massaktioner.    

För att kunna driva ut Trump från Vita huset behövs omedelbara mobiliseringar i form civil massolydnad, protester organiserade på arbetsplatserna och elev- och studentstrejker. Vi kan inte bara ”vänta och se” vad som händer; Trump gör allt han kan för att stjäla valet och vi behöver svara med snabba och beslutsamma åtgärder. De protester som genomförts idag, den 4 november, är en början som bör följas av att fackföreningar, lokala kampanjorganisationer, elev- och studentorganisationer kallar till omedelbara möten för att diskutera vägen framåt för att tvinga Trump att ge upp. Många fackföreningar har sagt att de är beredd att strejka om Trump försöker stjäla valet och nu måste det löftet omsättas i handling! 

Arbetarorganisationerna bör ta ledningen i den massrörelse som krävs för att driva ut honom.  
Trump tillkännagav redan på valnatten, när det ännu återstod att räkna miljontals röster, att han vunnit valet för och hävdade att den fortsatta rösträkningen var ett ”bedrägeri mot det amerikanska folket”. Detta har följts fler stämningsansökningar från Republikanerna för att stoppa rösträkningen, vilket kan följa av att Trump försöker använda sig av delstatsdomstolar i händerna på Republikanerna och även den Högsta domstolen, för att stoppa rösträkningen. 
Vi behöver organisera oss och kämpa emot, med kravet att varenda röst räknas!  

Trumpadministrationen har förberett sig för att svara den situation som nu uppstått och högerreaktionens styrkor har satts i rörelse. Detta är inte tiden för oss att lamslås av rädsla. Vi kan inte heller förlita oss på att Demokraterna ledning kommer att bekämpa Trump åt oss; Demokraterna lät Bush stjäla valet år 2000 och nyligen, utan att protestera, lät man Trump utse den kristna fundamentalisten Amy Coney Barrett till ny ledamot av Högsta domstolen.   
Vi behöver förlita oss på styrkan hos arbetare och unga. Ekonomin behöver inte miljardärer och plundrare utan är arbetarna som får de ekonomiska hjulen att rulla. Arbetarna kan stanna hela samhället och det är dags att förbereda för en generalstrejk av arbetare och studenter kombinerat civil massolydnad för att tvinga Trump att ge vika. 

En masstrejk, uppbackad av en bred folklig revolt, skulle skaka om samhället  i grunden och skapa förutsättningar för en utveckling som sätter punkt för Trumps auktoritära maktutövning. Om vi är organiserade och mobiliserad i kamp kan vi inte bara tvinga Trump att ge upp; vi kan även ta kamp för en socialistisk politik en politik för det arbetande folket som ger oss möjlighet att ta itu med pandemin, klimat- och miljökrisen och den växande ojämlikheten. 
Med pandemin som ursäkt har Republikanerna inför detta val genomfört oemotsvarade många angrepp på rösträtten. Till rösträttbegränsningarna ska läggas elektorskollegiet som väljer president.Elektorskollegiet är likhet med den Högsta domstolen är en de mest odemokratiska institutioner som den härskande klassen utformat för att maskera dölja sitt styre. Men trots detta fanns möjligheten att valet skulle sluta i en jordskredsseger för Trumps motkandidat om motkandidaten hade varit Bernie Sanders istället för Joe Biden. 

Knappt någon president har haft så låga förtroendesiffror som Trump innan ett val. Men Demokraternas bedrev en ytterst svag kampanj mot Trump och ställde upp med en förskräckande svag storföretagskandidat.   I en vallokalsundersökning gjord av Fox uppgav 72 procent av de röstande att de stödde kravet på offentligt vård för alla. I Florida, där Trump vann, hölls på valdagen folkomröstning om delstaten ska införa en minimilön på 15 dollar i timmen eller inte – 61 procent sa ja. Detta visar att en klar och tydlig appell till arbetarklassväljarna, som Bernie på ett effektivt sätt skulle ha kunnat göra hade potentialen att vinna en jordskredsseger.  
Trump har på ett kriminellt sätt misskött covidpandemin – vilket har lett till hundratusentals dödsfall i USA –och hans styre bär ansvar för den massarbetslöshet som råder och miljoner amerikaner kastas ned i fattigdomsfällan. Men trots har Demokraterna gjort allt de kunnat för att inte ro hem en till synes given seger. Partiet ställde upp med en kandidat som man ansågs så besvärande att han hölls borta från offentligheten, inga kampanjer med valarbetare bedrevs i de viktiga ”vågmästarstaterna” och partiets stödde inte krav på offentlig sjukvård för alla (Medicare for Al) och beskattning av de rika, samt genomförde ingen kampanj för att få miljontals nya väljare som avskyr Trump att registrera sig. Demokraternas största misslyckanden var ändå inte bara ”misstag”, utan berodde istället på det är ett kapitalistiskt parti kontrollerat av de rika. 

Biden klargjorde under kampanjens sista dagar att han aldrig skulle låta förbjuda frackning, aldrig skulle skära ned polisbudgetar samt att han skulle acceptera ytterligare en högerkandidat till Högsta domstolen. Han sade (återigen!) att polisens rasistiska mord kan åtgärdas genom att polisen istället skjuter misstänkta i benet, och att han vägrade att stödja sjuk- och hälsovård för alla (Medicare for All) då valet ägde rum under pandemins höjdpunkt. 
Det kommer inte som någon överraskning att en opinionsundersökning utförd av Axios visar att över 58 procent av Demokraternas väljare röstar ”mot Trump” snarare än ”för Biden”.  Allt detta gav Trump utrymme för att framställa sig sig själv som en ”outsider” trots att han befinner sig i Vita huset! Samt för att Trump kunde kritisera Biden för att stå bakom den rasistiska kriminallagstiftningsförslag av år 1994, likaväl som hans stöd till pågående krig och storföretagsvänliga handelsavtal. Detta kombinerades med en hemsk cocktail av Trumps rasism, sexism, auktoritära maktutövning, appellerande till extremhögern, konspirationsteorier och ”lag och ordning”-retorik.  

Demokraternas partiledning kämpade hårdare och effektivare mot Bernie i primärvalen än den gjorde i fråga om Trump i presidentvalet. De liberala proffstyckarna försöker ändå spela ett ”blame game” (”skuldbeläggningsspel”) genom att skylla det jämna valet på de som inte röstade  (särskilt icke-vita), oberoende väljare, rasistiska idéer bland den vita arbetarklassen (vilket finns), eller att Demokraterna förknippats med den ”radikala vänstern”. Demokraternas ledning skulle istället behöva se sig själva i spegeln för att se vilka som öppnade möjligheten för Trump att försöka stjäla det här valet. Dessutom borde inte Sanders själv ha kapitulerat till Biden och borde inte ha självcensurerat sin kritik av Demokraterna. Detta hjälpte Trump att få utrymme för att framstå som en antietablissemangskandidat.  

Demokraternas partiledning gjorde ingenting för att förbereda folk på den här fullständigt förutsägbara utgången av ett omstritt val. Miljontals av oss visste att Trump skulle försöka stjäla det här valet om han fick chansen att göra det. De förberedde inte för protester därför att Demokraterna är ett kapitalismens parti som värderar stabilitet högre än arbetande människor liv.
Även om många fackliga ledare lade fram resolutioner som uppmanade till generalstrejker så gjorde de inte mycket för att förbereda sina medlemmar på att gå till handling. Detta är ett skäl till varför vi behöver arbetsplats-, lokalsamhälles- samt högskole- och universitetsmassmöten för att diskutera om hur våra kommande steg ska trappas upp. 
Om vi klarar att bygga upp ett starkt uppror som störtar Trumpregimen så bör vi inte stanna där. Vi borde organisera rörelsen till kamp för en akut stimulansplan för arbetande människor, en socialistisk grön ny giv, lokalsamhälleskontroll över polisen, sjuk- och hälsovård för alla och mycket mer. Pandemin, klimatförändringar, ekonomisk kris och institutionaliserad rasism kommer inte att försvinna bara för att Trump lämnar Vita huset. Vi kan inte förlita oss på att det storföretagskontrollerade demokratiska partiet  för att få igenom en grundläggande förändring och Biden har gång på gång sagt att han inte kommer att föra fram den politik som vi så desperat behöver.  

Om vi tvingar bort Trump, så kommer Biden att vara den som har överinseende över en av de djupaste kriserna i USA-kapitalismens historia. Biden kommer att ha som mål att tjäna miljardärsklassens intressen, precis som han gjort under hela sin politiska karriär. Detta kommer att få miljontals att söka efter ett alternativ till Demokraternas partiledning och mainstreampolitik i allmänhet.   
Faran är stor att extremhögern därmed ges en möjlighet att växa. För att på ett effektivt sätt kunna kämpa mot högerextrema rasister behöver vi ett program som kan mobilisera arbetare till handling. Vi kan inte begränsa våra krav till vad som är acceptabelt för Demokraternas ledning och de miljardärer som backar upp partiet. Vi behöver istället kämpa för miljarder människors behov över hela världen, inte miljardärernas. Den typen av kamp leder oundvikligen till en konflikt med det kapitalistiska systemet självt.  

Detta val visar att Demokraterna inte klarar att på ett avgörande sätt besegra extremhögern. Socialist Alternative anser att vi behöver ett nytt parti baserat på arbetarklassen. Vi förespråkar att detta nya parti står för övertagandet av de största företagens rikedomar och underställer dem arbetarnas demokratiska kontroll och styre. Vi är en del av en internationell rörelse på varenda kontinent som kämpar i hela världen mot kapitalismens orättvisor. Detta skulle kunna lägga grunden för att få slut på all exploatering och allt förtryck.   
Trump är ett symptom. Kapitalismen är sjukdomen. Socialismen är botemedlet. Tillsammans kan vi bygga en stark rörelse för att avsätta Trump.. Dagens protester är bara början, men det är en kamp som vi behöver för att bygga en uppskjutningsramp till kampen för en socialistisk framtid!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!