Besparingar i Haninges äldreomsorg trots överskott

Låt behoven styra – riv upp New Public Management (Foto: Mattias Bernhardsson).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Anställda på Johanneslunds äldreboende i Västerhaninge har slagit larm till Rättvisepartiet Socialisterna om att det planeras nya nedskärningar. Förlängda nattpass och att inte ta in vikarier på första sjukdagen är försämringar som chefen har sagt finns på bordet.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att alla planerade nedskärningar på Haninges äldreboenden stoppas. Mattias Bernhardsson, organisatör Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Nej till slavliknande scheman i Haninges äldreomsorg, säger:
– Det är hyckleri på hög nivå att applådera de anställda som hjältar framför kamerorna och sen försämra villkoren. Det är magstarkt också då det finns pengar. Äldrenämnden har ett prognostiserat överskott på 19 miljoner kronor vid årets slut och för kommunen är det hela 170,1 miljoner kronor [3,3 procent], vilket faktiskt är 85,8 miljoner kronor högre än budget.

Efter att obligatoriska 12-timmarspass på helger påtvingades de anställda i Haninges redan pressade äldreomsorg under förra våren har fler lika katastrofala försämringar fortsatt att ytterligare skapa en direkt farlig arbetsmiljö: Extrapass, dubbelpass, fler helger och snart ännu fler försämringar som aviseras lokalt av chefer.
Orsaken till att det kan komma sparkrav på äldreboendena trots att nämnden har ett överskott är att varje enhet drivs som företag. Rättvisepartiet Socialisterna vill riva upp doktrinen av New Public Management och kommunens system med resultatenheter. Behoven är det som måste vara utgångspunkten.

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för:
• Stoppa alla nedskärningar och ta bort de obligatoriska 12-timmarspassen.
• Upprustning av äldreomsorgen utefter behoven: mer tid för de äldre, bättre mat, bistånd efter individuella behov och bättre bemanning för ökad kontinuitet. Nej till privata vinster i välfärden.
• Beredskapslager och högre krav på skyddsutrustning.
• Rätt till heltid för alla som önskar – och övergång till 35-timmars arbetsvecka med bibehållen lön – ska möjliggöras genom högre bemanning och en schemaläggning som tas fram tillsammans med de anställda. Nej till delade turer.
• Pengarna tillbaka till kommuner och regioner. Återinför index- och behovsreglerade statsbidrag. Stoppa penga­kranen till banker, storföretag och miljardärer – hela välfärden ska rustas upp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!