Bildt och Lundin Oil i ny dokumentär

2010-11-10 13:44:15
FILMCarl Bildt – en trovärdig man?
RegiMaj Wechselmann
KategoriDokumentär
”I det oljerika området kring Nilens källor skall oljan nu börja flöda. Det finns bara en hake: I Unity State pågår sen elva år ett inbördeskrig”. Så börjar Maj Wechselmanns dokumentär Carl Bildt – en trovärdig man? där vi i framförallt Sudan får följa människorättsbrotten i oljebolag- ens skugga.

Genom dokumentären intervjuas bland annat filmaren Bengt Nilsson, en före detta tysk utrikesminister och en människorättskämpe från Coalition on Oil in Sudan. De berättar alla om hur oljebolaget Lundin Oils närvaro i vissa delar av Afrika har lett till upptrappade krig, våld, våldtäkter och massmord. Men informationen är långt ifrån heltäckande och till en bör- jan kan det va­ra svårt att se alla kopplingar om man inte är redan insatt.

Exempelvis när det står (dokumentären är för ovanlighetens skull textad istället för berättarröst) att Sudans president ”Al Bashir köpte upprorsmännen i södra Sudan” ska man förstå att det är tack vare oljepengarna och stödet från oljebolagen som Al Bashir lyckats slå ner upproren och skapa egna mördarmiliser.

Dokumentären Carl Bildt – en trovärdig man? vill avslöja att Lundin Oil (som Sveriges utrikesminister Carl Bildt sitter i styrelsen för) har givit sitt stöd till brutala diktatorer och/eller väpnade styrkor.
– Ingen kunde operera i regionen utan militärt stöd. Varje kvadratmeter kontrollerades av någon, endera rege­ringsstyrkor, miliser eller gerilla, berättar Bengt Nilsson.
– Det är klart att det är en del av landet som är lite vad som kan kallas för wild west. Det finns många grupper som springer omkring och slåss med varandra, försvarar sig Lundin Oils direktör Ian Lundin, som i Su­dan står i flanellskjorta och framstår som väldigt naiv, snarare än ond.
Men på Ian Lundins fester är de grymmaste milisledare bjudna och när han mitt i en grupp av barnsoldater får frågan om vad han tycker om detta är svaret ”disturbing”, som översätts till ”obehagligt” – ett ordval som knappast varit tillräckligt om det hade gällt hans egna barn!
Men med information om barn-soldaterna från Bengt Nilsson finns underlägg för dokumentären att slänga ut frågan ”Hade Ian Lundin hyrt in barnsoldaterna själv?”.

– Om ni ser att inbördeskriget trappas upp och förmodligen med oljepengar, hur reagerar ni då?
– Vi är inte politiska, vi kan inte blanda in oss i affärer på landet. Vi är här för att hitta olja, utveckla oljefälten och producera. Det är klart att om situationen blir dålig så vi inte kan fortsätta, då måste vi dra ut. Men det är inte ett politiskt beslut för oss, det är ekonomiskt och vad för risker vi är beredda att ta, svarar Ian Lundin.
Utfrågningen av Carl Bildt (M) av riksdagens konstitutionsutskott den 17 april 2007 är ett mindre spännande inslag i dokumentären. Det är mest Bildt själv som tillåts ordbajsa. Om något är det dock här som en kall och torr Carl Bildt inte framstår som en trovärdig man, i övrigt är denne som utgör filmens rubrik knappt med alls. Dokumentärens expertpanel gör förvisso några utlåtanden senare gällande Bildts agerande som styrelse- ledamot i Lundin Oil.
Bilder av hur naturresurser, människor och miljö i olika delar av Afri­ka exploateras ges lite bredare emot slutet av dokumentären. Allra starkast är intervjuerna från Ogaden i Etiopi­en. Med egna hemska erfarenheter bekräftar de Human Rights Watchs rapporter om tortyr, massvåldtäkter, underjordiska fängelser och mord på dem som råkar komma in på oljebolagens områden.
– Vi skrev brev till oljebolagen, vi sa det också till den svenska regering­en. Vi sa att på grund av vad som sker dödar den etiopiska regeringen vårt folk. Snälla, sluta komma hit innan det blir fred! Men de svarar inte ens, de bryr sig inte, säger Abdiraman Ma­hi, ONLF:s befrielserörelse.

Lite tafflig, lite fattig på att styrka fakta, men helt klart intressant och sevärd. Carl Bildt – en trovärdig man? visas på Zita Folkets Bio i Stockholm.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!