Bildts svar om Sri Lanka

2007-02-14 12:45:11
Läget på Sri Lanka har blivit ännu svårare för de vänsterkrafter som kämpar mot kriget och mot förtrycket av den tamilsktalande minoritetens rättigheter.

Media i hela landet sprider skräckartiklar om singalesiska terrorister (anhängare av de tamilska tigrarna) som sägs finnas i huvudstaden. Informationen kommer från två singalesiska ledare i järnvägsfacket, som rövades bort och senare på en tv-sänd presskonferens, som hölls av regeringen, ”erkände” band till de tamilska tigrarna (LTTE). Vapen och bomber sades ha hittats i deras hem.
Varenda tidning i Colombo piskar upp hysterin om ”singalesiska tigrar”. Tidningen Daily Mirror pekade ut området Nugegoda, där ett fredsmöte attackerades i början av januari.
Frågor måste nu ställas till regeringen om hur det kommer sig att två bortrövade personer plötsligt dyker upp på deras presskonferens och om hur dessa ”fångar” behandlades innan de ”erkände”.
Socialisterna och aktivisterna för mänskliga rättigheter i Civil Monitoring Committee (civila övervakningskommittén) ställer dessa frågor och fördömer den singalesiskt chauvinistiska regeringens roll.
Samtidigt förklarar kommittén och socialisterna att försvaret av tamilernas rättigheter inte innebär stöd till LTTE:s terrortaktik. USP (CWI på Sri Lanka) har alltid förklarat att individuell terrorism inte för arbetarnas och de fattigas kamp framåt, utan istället ger staten en ursäkt för hårdare repression mot all opposition.

Svar från Bildt

I förra veckan svarade utrikesminister Carl Bildt på frågor från Ulf Holm (miljöpartiet):
”Ulf Holm har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta mot bakgrund av att fredsaktivister dödshotas och konflikten i Sri Lanka eskalerar.
Regeringen ser allvarligt på situationen i Sri Lanka och har uttryckt oro över den senaste utvecklingen i landet. (…) Sverige har även aktivt bidragit till att ge den allvarliga situationen i Sri Lanka uppmärksamhet inom FN:s nybildade råd för mänskliga rättigheter. Sverige och det internationella samfundet har också reagerat på den humanitära kris som är en följd av den militära konflikten.
(…)
Det finns ingen militär lösning på konflikten och det är högst angeläget att både regeringen och LTTE avstår från våld. Även om det största ansvaret vilar på parterna att själva nå ett slut på konflikten kommer Sverige tillsammans med de nordiska länderna och genom EU att fortsätta ansträngningarna att förmå parterna att återgå till förhandlingsbordet.”
Även Kalle Larsson (vänsterpartiet) har ställt en fråga till Bildt. Läs frågorna och hela Bildts svar på www.riksdagen.se och klicka på Frågor.

Elisabeth Clarke


Stödkampanj för Sri Lanka

Offensiv uppmanar alla läsare som kan att agera mot krigshetsen i Sri Lanka.
Skicka protestuttalanden till:
Mahinda Rajapakse, president och inrikesminister
Tel: 009411 25429 38-41
E-mail: gosl@presidentsl.org
Fax: 0094 11 2321404
Sri Lankas ambassad i Sverige:
Box 240, 104 50 Stockholm
Telefon: 08-663 6523, 663 6525
E-post: slembassy@chello.s
• Kopior till: usp@sltnet.lk,
offensiv@socialisterna.org och cwi@worldsoc.co.uk
Samt till oppositionsledaren
Ranil Wickramasinghe:
saman4media@sltnet.lk
• Ekonomiskt stöd till Rättvisepartiet Socialisternas systerparti United Socialist Party kan betalas in på Offensivs plusgirokonto 87 96 49-2, märk talongen ”Sri Lanka”.
Senaste nytt om Sri Lanka på CWI:s och RS hemsidor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!