Biljonstöd från banker till smutsig energi

JPMorgan Chase har bidragit med 317 miljarder dollar på fem år till den fossila bränsleindustrin (Foto: Can Pac Swire / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

60 av världens största banker har sedan Parisavtalet slöts i slutet av 2015 gjort helt tvärtemot vad alla klimatnödlägesrapporter och varningar slår larm om. De har sedan dess finansierat de fossila bränslebolagen med otroliga 3,8 biljoner dollar (!).

Det är i den nya rapporten Banking on Climate Chaos – Fossil Fuel Finance Report 2021 som dessa siffror presenteras. Sex NGO:er, uppbackade av 300 organisationer från över 50 länder, har tagit fram rapporten som bygger på Bloomberg-data där man har analyserat såväl direkta lån från banker till de fossila bränslebolagen som finansiering från andra investerare som bankerna anordnar genom att sälja skulder och obligationer.
Banken JPMorgan Chase, som toppar listan, har ensamt gett hela 317 miljarder dollar sedan Parisavtalet. För svensk del återfinns storbanken Nordea, som har bidragit med 9,48 miljarder dollar till de fossila bränslebolagen.
Om någon trodde att pandemin skulle minska hur mycket bankerna bidrar till den fossila bränsleindustrin med hade den helt fel. Faktum är att det ekonomiska stödet under 2020 var högre än under såväl 2016 som 2017. Detta beskriver författarna till rapporten som ”chockerande”. 17 av dessa 60 banker har lovat att vara netto noll i klimatpåverkan till 2050, men det är löften som är ”farligt svaga, halvbakade eller vaga”, enligt rapporten som korrekt menar att det krävs handling nu. 

Till brittiska The Guardian den 24 mars säger en av rapportförfattarna Alison Kirsch, som också är med i Rainforest Action Network, att:
– När vi tittar övergripande på de fem åren är trenden att det fortfarande går åt fel håll, vilket såklart är det exakt motsatta på var vi behöver vara för att leva upp till Parisavtalets mål. Ingen av dessa 60 banker har gjort en plan för att dra sig ur den fossila bränsleindustrin som inte innehåller kryphål.
I samma artikel säger Mark Campanale från Carbon Tracker att:
– Banker ger det ekonomiska syret till de fossila bränslebolagen så att de kan andas. Det avslöjar det chockerande faktum att lånen har ökat sedan Parisavtalet, vilket borde oroa alla. Kostnaderna för koldioxidutsläppen vad gäller extrema väderfenomen, förlorade liv och uppehälle kommer samhället att få betala för, inte bankerna eller de fossila bränslebolagen.

Det råder ingen tvekan om att de smutsiga energikällorna som olja, gas och kol måste sluta förbrännas. De tillgångar som finns i marken måste ligga kvar i marken. Istället sker det motsatta, direkt sponsrat av världens största bankinstitut. Som rapporten säger är fortsatt och ny finansiering för att extrahera reserver ur marken ”raka motsatsen” till vad som behövs för att lösa klimatkrisen. 
Rapporten är blott en i raden av kraftiga fördömanden av det nuvarande ekonomiska systemet, där vinstjakt och profithunger värmer upp planeten och ödelägger ekosystem. 
Kapitalismen för oss mot klimatruinens brant. Ska vi ha någon chans att hålla oss under en global uppvärmning på 2 grader, helst 1,5 grader, krävs en fundamental förändring.
Det innebär en grön omställning till socialismen, där produktion och distribution av varor och tjänster görs utifrån behoven samt där de största energibolagen och finansiella instituten kontrolleras demokratiskt underifrån i offentlig regi.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!