”Billigare färdtjänst”

2006-08-29 21:30:57
Torsdag den 24 augusti inbjöd Handikappföreningarnas samarbetsorgan, HSO, till debatt i Luleå om situationen för funktionshindrade. Medan sossarna gömde sig bakom att huvudproblemet var attityderna mot funktionshindrade visade Rättvisepartiet Socialisterna på behovet av en satsning på offentliga sektorn, för trygghet, jobb och tillgänglighet.

Politikerna i de etablerade partierna tävlade om att smickra in sig hos de olika grupper som fanns representerade bland åhörarna. Mycket konkret kom inte ut av debatten. Kommunledningens representanter gömde sig bakom att en ny handikapplan ska göras och att utbildningar har genomförts. De positiva förändringar som fanns visade sig också ha stora brister.
– Ombyggnaden av Storgatan har underlättat för oss hjälpmedelsberoende men man har glömt bort andra saker, till exempel att göra kontrastskillnader för synskadade, berättade Britta Berggren, kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna (RS).
– Lokaltrafikens bussar som ”niger” är bra men man vet inte om det är en sådan buss eller en vanlig som kommer. Ibland kan vi inte åka med på grund av att det redan är fullt med barnvagnar eller att det inte är en ”nig”-buss, berättade en man som var beroende av rullstol.

Följer inte lagen

– Trots att tillgänglighet finns inskrivet i Plan och Bygglagen följer inte ens kommunen lagen. Det behövs anställda i kommunen vars huvuduppgift är att, tillsammans med representanter för handikapprörelsen, se till att alla arbeten som genomförs av kommunen blir tillgängliga, sade undertecknad.
Den höjning av färdtjänsttaxan som RS bekämpat väckte också stor vrede.
– Är det rimligt att det ska kosta 96 kronor fram och tillbaka till stan från Gammelstad, frågade Kristina Hjort, ordförande i HSO-Luleå.
– Upphandlingen av färdtjänsten gör att taxibolagen hela tiden bjuder under varandra för att få uppdraget. Det gör att de funktionshindrade blir nedprioriterade jämfört med andra körningar för taxibolagen. Rättvisepartiet Socialisterna kämpar emot privatiseringar, sade undertecknad.

Lokalvården

Störst debatt blev det kring neddragningar av lokalvården. Två astmatiker har fått åka till sjukhus efter att kommunen minskat städningen till var tredje dag i klassrummen.
– Barn och Utbildningsnämnden (BUN) ska ”testa” hur det fungerar under ett år. Under den tiden ska de med obotlig astma och allergi utsättas för detta. På vilken annan arbetsplats skulle det accepteras, frågade sig en åhörare.
Rättvisepartiet Socialisterna har tillsammans med lokalvårdare protesterat mot neddragningarna av städet som var ett resultat av besparingskraven på BUN. Trots att RS var det enda partiet som röstade mot besparingarna på skolan var högeralliansen ”mycket upprörda” och skulle ”fixa detta” om de vann valet.
– Vi kanske löser detta med ett underifrånperspektiv där ”golvet” får tala om vad de vill ha. Då kan de köpa den städning de vill ha, försökte Börje Lööw (v).
– Min son går i en klass med sex allergiker. Rektorn vill sätta in extra städning men pengarna räcker inte, svarade Anita Kron.

Rusta upp

– Den viktigaste satsningen som behövs är på offentliga sektorn. Attackerna på A-kassa och sjukförsäkring drabbar funktionshindrade hårt. 1 000 vårdjobb behöver återskapas i Norrbottens landsting för att ge alla den vård och rehabilitering de behöver. Dessutom kan en upprustning av vård, skola och övrig offentlig sektor ge de jobb som funktionshindrade idag ofta stängs ute från. Men för att detta ska vara möjligt måste storföretag och banker utmanas ifråga om sina rekordvinster, sade undertecknad.
Efter debatten såldes sex valmanifest till åhörare.

Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!