Blåbrun budget mot välfärd och klimat

Det är fortsatt svältkur för välfärden på agendan (Foto: Armin Dröge/Regeringskansliet).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

I måndags (den 15 april) presenterade den blåbruna regeringen sin vårändringsbudget där ”flyg, fängelseplatser och försvar är vinnarna” (SVT den 15 april). Regeringen påstår att budgeten innehåller satsningar på drygt 17 miljarder kronor, men bara 3 procent av budgetens så kallade satsningar går till skolan.

Enligt fackförbundet Sveriges Lärare skulle skolan ha behövt ett tillskott på 4 miljarder kronor i vårbudgeten. Det blev dock ”inga mer pengar till skolan utöver den halva miljard som regeringen redan lovat – men nära tre gånger så mycket till fängelser” (Sveriges Lärares tidning Vi Lärare den 15 april). Inga satsningar görs på folkhögskolan.
I vårändringsbudgeten presenteras de 6 miljarder kronor extra som regionerna får i år som den stora ”satsningen”. Det är dock inte fråga om nya pengar, utan ett tidigare löfte från början av mars, som bara har blivit än mer otillräckligt.

Vårdkrisen är djupare än någonsin och regionerna blöder. De nedskärningspaket som hittills har lagts fram innebär att 5 500 tjänster försvinner i landets regioner i år.
För att bibehålla dagens kvalitet på välfärden behöver statsbidragen höjas så att de är 51 miljarder kronor högre 2027, än vad som idag är beslutat. Om dagens brister också ska åtgärdas behöver välfärden tillföras åtminstone 35 miljarder kronor ytterligare före år 2027, enligt LO. Det ger en bild av vilka satsningar som behövs.
Regeringen hävdar att nu vänder det. ”Men den ljusning som kommer omges av becksvart mörker”, som Sydsvenskan träffande kommenterade.
Arbetslösheten ökar – minst 40 000 fler arbetslösa i år jämfört med 2023 – och levnadskostnadskrisen består. Men barnfamiljerna får inget extra stöd och inga pengar satsas på att exempelvis få igång byggandet, som har kollapsat. Istället för jobbsatsningar blir det slakt av a-kassan.

Efter att anslaget till militären har fördubblats sedan 2020 får militären ytterligare 300 miljoner kronor i vårändringsbudgeten. Vidare flaggar försvarsministern Pål Jonson (M) för att Natointrädet måste följas av att anslaget till militären måste få ytterligare tiotals miljarder – från 2 till 2,5 procent av BNP.
Regeringens attacker på välfärd, jobb och klimat åtföljs av upptrappad rasism och högre flyktingmurar. Så sent som i förra veckan hyllade statsminister Ulf Kristersson (M) den egna politiken för att man ”i Europa där invandringen ökar fått ned antalet beviljade asylärenden i Sverige till det lägsta under 2000-talet”.
Och samma dag som vårändringsbudgeten presenterades redovisade Migrationsverket hur utbyggnaden av antalet förvarsplatser, totalt 1 000 där personer ska hållas intagna i väntan på utvisning, kan se ut de närmaste åren.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!