Blåbrun politik sänker hushåll & välfärd

Samtidigt som anslagen till militarism och batongpolitik – rättsväsende (polis och fängelser) – ökar i historiskt snabb takt och omfattning påtvingas exempelvis sjukvården nya stora besparingar (Foto: Natalia Medina).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Lågkonjunkturen fördjupas och den svenska ekonomin krymper både i år och nästa år, vilket bara hänt vid några tillfällen i modern tid (efter 1945). ”2023 års lågkonjunktur är i stor utsträckning en hushållens kris. Det är samtidigt en utpräglat svensk ekonomisk nedgång. Vad vi har att göra med är en medvetet framkallad lågkonjunktur”, skrev Dagens Nyheters ekonomisk kommentator Carl Johan von Seth den 30 november.

Den giftiga kombinationen av blåbrun åtstramningspolitik och samtidigt hög inflation plus stigande räntor fördjupar den ekonomiska krisen, som har slagit särskilt mot hushållen, byggandet och välfärden. Därför: Bort med den blåbruna regeringen som förvärrar krisen och som skyller sina misslyckanden på flyktingar och invandrare.
Hushållens konsumtion, som tidigare har varit ett av de ben som den svenska kapitalismen har vilat på, har sjunkit fem kvartal i rad. Det har inte hänt sedan 1990-talets djupa ekonomiska kris.
Riksbankens räntehöjningar ”har kommit att bli den mest aggressiva räntehöjningscykeln i modern tid. I april 2022 inleddes höjningarna för att till slut toppa på 4 procent. Det är en utveckling som har fått bolåneräntorna att gå från i snitt 1,5 procent till nästan 5 procent (…) Det så kallade ränteexperimentet har kostat hushållen runt 3 000 kronor per månad i extra ränteutgifter för varje miljon i bolån”, skrev SEB:s Boränterådet den 1 december.

Den blåbruna regeringen förvärrar krisen.

Som en följd av att hushållen går minus och kostnaderna skenar har byggandet stannat av. I år färdigställs bara drygt 20 000 bostäder, trots att det skulle behövas minst 70 000 nya bostäder per år för att åtgärda bostadsbristen. Utan offentliga satsningar kan det bli totalstopp för byggandet nästa år. Flera stora byggbolag som Rikshem ”har gjort sitt allra sista bygge inom överskådlig tid” (SVT den 7 november), och minst 16 000 byggjobb kan försvinna i år och nästa år.
Krisen i välfärden har under året blivit allt mer akut, men tyvärr blir det värre nästa år på grund av den blåbruna politiken.
Trots levnadskostnadskrisen, de växande behoven av välfärds- och jobbsatsningar – färska prognoser varnar för att antalet sysselsatta faller med 40 000 under det närmaste året – ”sker en betydande omfördelning på utgiftssidan. Den största omfördelningen de senaste åren sker från utgiftsområdet hälsovård & sjukvård till försvar & beredskap”, enligt Swedbanks ekonomer i en analys av budgeten i oktober. Nästa år blir försvaret budgetens näst största utgiftspost.

Samtidigt som anslagen till militarism och batongpolitik – rättsväsende (polis och fängelser) – ökar i historiskt snabb takt och omfattning påtvingas exempelvis sjukvården nya stora besparingar. Nyligen beslöt nedskärningspolitikerna i Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse att antalet anställda ska minska med 2 000 nettoårsarbetare 2024. Skolan skulle å sin sida behöva ett tillskott på minst 20 miljarder kronor.
Den välfärdsslakt som den blåbruna politiken orsakar betyder mindre socialt förebyggande åtgärder och att fler riskerar att slås ut när klyftorna och fattigdomen ökar.
– Det är en kylig vinter som drar in. Ekonomins tidigare motståndskraft började ge med sig under det senaste kvartalet, och vi räknar med sämre tider i slutet av året, sa Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, till nyhetsbyrån TT den 29 november.
Det är inte arbetarna och de sämst ställda som ska betala den kris som är en följd av det kapitalistiska systemets vinstjakt och marknadens kaos.

Socialistisk Alternativ/Offensiv säger:
• Bort med den blåbruna regeringen – för en socialistisk arbetarpolitik.
• Gemensam kamp mot rasism och skuldbeläggning.
• Jobb, välfärd och bostad till alla – låt superrika, storbolag och banker betala.
• Förstatliga banker och storbolag under de anställdas demokratiska kontroll och styre – för en demokratiskt planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!