Blåbrun politik sänker välfärden

Militären får exempelvis ett ökat anslag på 660 miljoner kronor i år för att bekosta Natoanslutningen samt får beställa krigsmateriel för ytterligare 16,7 miljarder kronor fram till 2033. Välfärden däremot får inga nya pengar (Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet).

I regeringens vårbudget, som lades fram i måndags, är det batongpolitiken och statens hårda repressiva kärna som på nytt premieras. Militären får exempelvis ett ökat anslag på 660 miljoner kronor i år för att bekosta Natoanslutningen samt får beställa krigsmateriel för ytterligare 16,7 miljarder kronor fram till 2033. Välfärden däremot får inga nya pengar.

När budgeten presenterades hävdade de blåbrunas finansminister Elisabeth Svantesson (M) att regeringen satsar miljardbelopp på att skydda barnfamiljerna mot den tre år långa lågkonjunktur som har inletts och den fortsatt höga inflationen, som enligt regeringen i snitt blir 8,8 procent i år.
Men barnfamiljerna får inget som är i närheten av kompensation för de ökade priserna och de rekordstora hyreshöjningarna. Det enda som regeringen är beredd att ge är en förlängning och liten höjning av det tillfälliga tilläggsbidraget i barnfamiljernas bostadsbidrag. Och eftersom försörjningsstödet, tidigare socialbidrag, minskar i samma mängd som bostadsbidraget höjs, får tiotusentals barnfamiljer ingen inkomstförstärkning.

– De mest ekonomiskt utsatta i samhället får exakt noll kronor mer i plånboken. Det tycker vi är uselt, säger barnrättsorganisationen Majblommans riksförbund Åsa Henell till Svenska Dagbladet med anledning av de blåbrunas rån av de sämst ställda.
Barnfamiljerna går back med flera tusen kronor i månaden och prischocken gör att kostnaderna för en barnfamilj i villa kan öka med 59 000 kronor i år. Regeringspolitiken innebär att 2023 kommer att gå till historien som det svåraste året för barnfamiljerna och de sämst ställda på årtionden.

– Vi har varnat för det här ekonomiska läget och det gjorde vi redan innan höstbudgeten. Nu har vi gjort nya beräkningar och vi kan konstatera att bara skolsektorn skulle behöva ett tillskott på 12 miljarder kronor i vårändringsbudgeten för att upprätthålla nuvarande nivå, sa Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Sveriges Lärare, till Dagens Arena den 11 april.
Vårbudgeten innehåller noll kronor i ökat anslag till skolan.

Det behövs ett landsomfattande välfärdsuppror.

Vården blöder och överbeläggningarna nådde under 2022 en ny svart rekordnivå. ”Antalet vårdplatser har minskat under de senaste 20 åren. Det har inneburit att överbeläggningar, utlokaliseringar och långa väntetider på akutmottagningarna har ökat. Grundläggande patientsäkerhet kan inte garanteras. Minskningen av vårdplatser på sjukhusen har gått för långt”, larmade Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att ha granskat läget vid 27 sjukhus.
I vintras konstaterade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att regionernas samlade underskott i år blir 11 miljarder kronor. ”Så svagt resultat har vi inte sett under 2000-talet”, kommenterade SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog på sin blogg i december. Prognoserna för 2024 är att regionernas underskott ökar till 19 miljarder kronor. Utan extra pengar hotar de växande underskott att resultera i nya dramatiska vårdnedskärningar.

Läget är akut. Det behövs ett landsomfattande välfärdsuppror för att rädda vård, skola och omsorg och stoppa de blåbrunas politik.
Därför säger Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv:
• Rusta välfärden, inte militären. Nej till svenskt Natomedlemskap.
• Höj statsbidragen till regioner och kommuner med 50 miljarder kronor. För 200 000 nya välfärdsjobb. Återta privatiserad verksamhet.
• Välfärd och kollektivtrafik ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte och styras demokratiskt.
• Behoven ska styra. Låt superrika, storföretag och banker betala för en nödvändig upprustning av välfärden, högre lön samt bättre villkor för de anställda.
• Förstatliga bankerna, livsmedelsjättarna och andra storbolag – för en demokratisk planerad ekonomi utifrån behov och i samklang med naturen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!