Blåbruna trampar på demokratin

Tisdagen den 20 december bjöd statsminister Ulf Kristersson, energi- och näringsminister Ebba Busch, arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson in till gemensam pressträff. På pressträffen presenterades ett nytt trygghetspaket kopplat till Tidöavtalet. (Foto: Ninne Andersson, Regeringskansliet)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Den upptrappade statliga rasismen tillsammans med upprustningen av statens hårda kärna (polis och militär) som genomsyrar Tidöavtalet och den blåbruna regeringens politik hotar rättssäkerhet och demokrati.

”Om avtalets förslag på åtgärder blir verklighet kommer vi att få ett samhälle som inte längre vilar på rättsstatens grundläggande princip om allas likhet inför lagen. (…) Avtalet är klart repressivt. Vi ser ett fokus på fängslanden, även av barn och unga, hårdare straff, utökade möjligheter att övervaka och utvisa människor samt åtgärder som undergräver rättsstatsprinciper och mänskliga rättigheter”, skrev människorättsorganisationen Civil Rights Defenders i sin granskning av Tidöavtalet och varnade för en trend mot demokratisk nedmontering också i Sverige.

Att ledande SD:are omedelbart svarade med att kräva att det statliga stödet till Civil Rights Defenders skulle dras undan för att tysta organisationen bekräftade granskningens slutsats.

Under sin tid vid makten har de blåbruna redan hunnit med att införa en ny ”spionlag” som gör det straffbart att granska och avslöja Sveriges internationella samarbeten och förhållande till någon annan stat. Lagen, som ursäktades med det ”försämrade säkerhetsläget i världen”, inskränker yttrande- och pressfriheten. ”Spionlagen” stöddes av S, som även i flera andra avgörande frågor som Natoanslutningen och ”paradigmskiftet” i migrationspolitiken ger de blåbruna sitt stöd.

För att skydda de superrika beslöt den blåbruna regeringen att sekretessbelägga elstödet och därmed köra över offentlighetsprincipen, en demokratisk grundpelare. Omedelbart därefter beslutade regeringen, på begäran av friskolejättarnas ägare, att friskolornas skulle undantas från offentlighetsprincipen.

För att blidka Erdoğan och säkra ett svenskt Natomedlemskap går regeringen vidare med förslaget till ny terrorlag, som kriminaliserar deltagande eller försök till deltagande i en organisation som terroriststämplats. Lagförslaget är rättsosäkert och hotar föreningsfriheten.

Men regeringen kör över alla kritiska röster, inkluderat det i vanliga fall så undfallande Lagrådet, för att lagen ska kunna vara på plats under sommaren eftersom Natomedlemskap även står över demokrati.

Angiveri, fråntagna medborgarskap, kampanjer för att tvinga människor att lämna landet jämte ökade tvångs- och kontrollåtgärder och mer övervakning samt attacker på kultur och civilsamhället rymmer alla begränsningar i demokratin.

Att regeringen nyligen också har föreslagit att föräldrar lättare ska kunna vräkas från en hyreslägenhet om de har barn som begår brott i bostaden och att SD vill säga upp anställda som inte klarar språktestet utgör en skärpning av de blåbrunas hets, rasism och rättsvidriga övergrepp. Enligt SD ska den som inte klarar språktestet möjligen få behålla jobbet om personen själv betalar, inte arbetsgivaren, för svenskundervisningen.

Nyligen beslutade regeringen att tillsätta en utredning om public service framtid som på nytt avslöjade att det även inom mediapolitiken är hårdare tag och blåbrun styrning som gäller: 

”Public service ska bantas, bredden ska smalna och fria journalister skrämmas till självcensur med hot om att de kan bötfällas. Det är planen för SVT, SR och UR fram till 2033”, löd Jan Schermans, journalist och författare, sammanfattning av utredningsdirektiven (Aftonbladet Debatt den 27 februari).

De blåbrunas politik är en krigsförklaring mot flyktingar, lågavlönade och förorten, men också ett hot mot demokratin som vanns efter att arbetarkampen tvingade högern och kapitalistklassen att ge upp sitt motstånd mot rösträtten under revolutionsåren 1917-18.

De blåbrunas attacker idag sänder en mycket tydlig varning om hur långt regeringen är beredd att gå för att genomdriva sin politik. Därför kan motståndet inte vänta, utan måste byggas nu av de som är beredda att kämpa mot levnadskostnadskrisen, rasism och attacker på demokratin och för jobb, välfärd och bostad åt alla – låt storbolag och miljardärerna betala för den kris som deras system har skapat.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!