Blackstone tar över D. Carnegie

2016-10-12 10:44:08
Världens största riskkapitalbolag, amerikanska Blackstone, köper nu upp och tar kommandot över D. Carnegie & Co, som redan på kort tid har blivit Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag (på Nasdaq-börsen) med specialitet att renovera miljonprogramsbostäder i Stockholmsregionens och Mellansveriges slitna förorter – till chockhöjda hyror.

Protesterna växer sig redan innan detta sensationella köp blivit allmänt känt allt starkare i Husby (se bilderna från Järva Café-mötet i Husby träff den 5 okt, arrangerat av Norra Järva Stadsdelsråd i samarbete med en aktionsgrupp av boende) mot D. Carnegie & Co, som är det åttonde bolagsnamnet på de 1528 lägenheter, nästan 40% av hela deras bestånd i Husby, som såldes ut av det ”allmännyttiga” Svenska Bostäder på 90-talet.
Ingen av alla dessa påstått ”långsiktiga” fastighetsskojare (Förstaden, Mandamus, Akelius, Wallenstam, Stendörren, Graflunds och D. Carnegie) har skött underhållet och nu plundras hyresgästerna med hyreshöjningar på 54% när lägenheter fuskrenoveras till påstått ”nyskick” efter att någon flyttat ut.

I D. Carnegie & Co har Blackstone, som bland alla sina fastigheter världen runt även äger Hiltons Hotels och Legoland, redan köpt cirka 30 procent av kapitalet. Dessutom har man kommit överens med tidigare huvudägarna Kvalitena och Frasdale om att Blackstone utövar de övriga bolagens rösträtt, något som i praktiken ger Blackstone en 53-procentig majoritet av rösterna i det svenska fastighetsbolaget.
Varför, frågar sig en artikel i Fastighetsnytt, och spekulerar:

”En möjlig förklaring kan vara att man vill ha ett stabilt och robust svenskt bostadsbolag som ger bra värdeutveckling över tid och en bra avkastning. Det är dock inte särskilt sannolikt då Blackstone i grund och botten är en aktivistinvesterare av private equity-typ, vars hela affär går ut på att på kort och medellång sikt skapa, eller omvandla, strukturer för att sedan sälja dem dyrare än man köpte. Blackstone är inte en aktör som köper på måfå, man har alltid en strategi – och man har alltid en exitplan.

Det faktum att man nu har gått in och börjat göra om styrelsen för D. Carnegie, tillsätta en egen styrelseordförande och spara ordförandearvodet, indikerar starkt att man vill utveckla bolaget enligt egen plan. Frågan är bara vilken plan det är?”.

Att klippjagande fastighetsspekulanter och världens största globala riskkapitalister tillåts spela med tusentals förortsbors bostäder (som för länge sedan skulle ha varit betalda om de varit kooperativt ägda), missköta underhållet och plundra hyresgästerna vid renoveringar är groteskt och fullständigt oacceptabelt. Nu ska alltså tusentals husbybors lägenheter ägas av världens största fastighetshajar i Blackstone, vars VD och styrelseordförande Stephen Schwartzmann 2014 hade en årsinkomst på 690 miljoner dollar (=5924 miljoner kronor i dagens penningvärde!) och för några år sedan kallade Obamas förslag att höja skatten på sådana som honom själv metoder “som när Hitler invaderade Polen 1939”.

Människors hem i flerfamiljshus ska inte tillåtas vara en handelsvara, utan en social rättighet och ägas gemensamt – i Allmännyttan eller som kooperativ.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!