Blair på väg bort

2006-09-12 21:53:50
Storbritanniens premiärminister Tony Blair avgår i maj nästa år enligt pressuppgifter i förra veckan. Men han kan tvingas ut i kylan långt innan dess på grund av den djupa kris som skakar Blairs New Labour, det socialdemokratiska rege-ringspartiet.

Bland Storbritanniens många premiärministrar är Tony Blair en av de mest hatade. Trots detta vägrade han länge att ange någon tidpunkt för sin avgång, vilket till och med fick hans vänner i parlamentet att rasa.
Deras ilska var inte så mycket en följd av missnöje med Blairs politik som av rädslan att förlora sina fortsatta karriärmöjligheter efter nästa val.
Bara 23 procent anser att Blair gör ett bra jobb idag och stödet till regeringen har fallit som en sten. New Labours parlamentsledamöter hoppas att om bara Blair försvinner ska trenden vända.
Men opinionen kommer inte att vända på ett bestående sätt bara för att Blair försvinner. Visserligen är Blair en hatad person efter alla nedskärningar och efter att ha slutit upp bakom Bushs krig i Afghanistan, Irak och USA:s Mellanösternpolitik.
Arbetare vill inte ha tillbaka högern (tories), men de vill inte heller se en fortsättning på New Labours politik. Det är förklaringen till varför allt fler avstått från att rösta i de senaste valen.

Samma politik med Brown

Gordon Brown, den nuvarande finansministern, kommer sannolikt att ta över efter Blair. Att Brown tar över betyder inte att New Labour ”går till vänster”.
Gordon Brown har varit finansministern i nio år och resultatet av hans politik märks i en växande klyfta mellan fattig och rik.
Tolv miljoner människor räknas idag som fattiga. Samtidigt har toppdirektörerna aldrig fått så mycket i lön och bonus.
Det vara bara några veckor sedan Brown gick ut och förklarade att Storbritannien borde utveckla nya Trident-missiler (kärnvapen) och föreslog ett lönestopp inom den offentliga sektorn. Det gav en försmak av den politik han vill bedriva som ny premiärminister.
Oavsett vem som tar över Blair kommer politiken att vara i stort densamma.
Behovet av ett nytt arbetarparti bara växer. Arbetarna i Wales och England behöver ett parti som står på deras sida, ”ett parti för miljoner – inte miljonärerna”.
Det är därför som Socialist Party (CWI i England/Wales) tagit initiativ till Kampanjen för ett nytt arbetarparti.
Hittills har 2 500, de flesta fackliga aktivister och/eller aktiva i olika gräsrotskampanjer, undertecknat kampanjens upprop.
Samtidigt med New Labours konferens i Manchester den 24-29 september kommer kampanjen att genomföra ett stormöte i samma stad under temat: ”New Labour = nedskärningar, privatiseringar och krig. Tid för ett nytt arbetarparti”.
Hannah Sell

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!