Blir det strejk på Tesla i Sverige?

I Sverige har det framkommit att Tesla kartlägger sina anställdas fackliga tillhörighet, vilket bryter både mot föreningsrätten och mot GDPR (Foto: Pim van Uden / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Fackförbundet IF Metall har i flera år försökt teckna ett kollektivavtal för anställda på bilföretaget Tesla och nu har IF Metall varslat om strejk. Om inget avtal tecknas kommer anställda på Testa att gå ut i strejk den 27 oktober.

Enligt IF Metall har fackförbundet försökt teckna kollektivavtal med Tesla sedan 2018. Tesla har dock varit helt emot, vilket är i linje med moderbolaget i USA som är välkänt antifackligt.
Tesla ägs Elon Musk, som är en av världens rikaste individer och som öppet har gått ut med att de anställda som organiserar sig fackligt ska straffas på olika sätt.
De som arbetar på Tesla i Sverige har sämre löner och villkor än andra inom samma bransch, och det är en av anledningarna till att IF Metall varslar om strejk.
I Sverige har det framkommit att Tesla kartlägger sina anställdas fackliga tillhörighet, vilket bryter både mot föreningsrätten och mot GDPR.
För att Teslas arbetare ska få bättre arbetsvillkor och löner krävs en strejk, för att visa arbetarnas styrka både för företaget och för dem själva.

Bara att ett strejkvarsel lagts är ett stort och viktigt steg. IF Metalls agerande har lett till att även Unionen kräver kollektivavtal för tjänstemännen på Tesla. Strejkvarslet gäller för samtliga av Teslas sju verkstäder i Sverige, och innebär en total arbetsnedläggning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!