Blodbadet i Hadita

2006-07-28 14:51:10
Nya avslöjanden om massakrer på irakiska civila av amerikanska soldater i Hadita och Ishaqi skakar USA:s ockupation av Irak, samtidigt som våldet ökar och den politiska krisen i Irak fördjupas.

Reaktionerna är så starka i Irak att den nya premiärministern al-Maliki tvingats tvingats till skarp kritik mot USA:s soldater för att göra våld mot civila till ”ett reguljärt fenomen” genom att ”krossa dem med sina fordon och döda på blotta misstanken”.
Allt tyder på att USA nu måste döma några av de skyldiga till en massaker på 24 civila i staden Hadita 240 km nordväst om Bagdad för mord och medvetna försök till mörkläggning. ”De dödade civila kallblodigt och det är vad utredningen kommer att visa. Det är lika illa som Abu Ghraib (fängelseskandalen), om inte värre”, menade den demokratiske kongressledamoten John Murtha, själv dekorerad marinkårsveteran, efter att en grupp kongressledamöter fått en redogörelse från utredarna.

Hadita till historien

Hadita kan gå till historien som den värsta erkända USA-massakern sedan Song My i Vietnam 1968, då minst 500 barn, kvinnor och gamla massavrättades. Den politiska effekten kan bli likartad.
Massakern den 19 november 2005 utfördes av rasande marinkårssoldater sedan en 20-årig kamrat ur den tredje marinkårsbataljonens s k Kilo-kompani dödats och två skadats av en vägbomb. Enligt tidskriften Time, som avslöjade massakern, mejades först föraren och fyra unga gymnasieelever i en stoppad taxi ned när de försökte fly. Därefter sköts 19 barn, kvinnor och män ihjäl under en bärsärkagång genom fyra närbelägna hus. Dåden utfördes av soldater som var på sin tredje tjänstgöringsresa till Irak. De hade lärt sig att vada i blod i Falluja, där dödandet kunde skyllas på motståndet. Att historien alls rullats upp, berodde på att en irakisk journaliststuderande videofilmat de förstörda hemmen och offren på bårhuset de förts till, samt på USA-soldaternas egna foton.
Förhållandena vid den stinkande och drogade tredje marinkårsbataljonen i Hadita, som brittiska Sunday Herald påstår är förlagd i hyddor med dödsskallar och korslagda ben, beskrivs som scener ur Apocalypse Now och Lord Of The Flies.
Sedan media fått upp vittringen avslöjas nu också en rad andra skandaler. Bland dessa är den irakiska indignationen särskilt stor efter USA-militärens vägran att erkänna en massaker i staden Ishaqi den 15 mars.
Enligt en rapport av irakiska säkerhetsofficerare vid högkvarteret för den regionala samordningen mellan irakisk polis och USA i Tikrit ska USA ha använt helikoptrar för att sätta ned trupper på taket till ett hus som tros ha besökts av en al-Qaida-medlem: ”De amerikanska styrkorna samlade familjen i ett rum och sköt ihjäl elva människor…sedan bombade de huset”, hävdar den irakiska rapporten. Enligt polisen, vars uppgifter förnekas av USA, ska offren – fem barn, fyra kvinnor och två män – ha varit bakbundna med kulhål i huvudena.
Hittills har Pentagon utrett 600 övergrepp från USA-soldater. I 230 fall har de lett till disciplinära åtgärder som degradering, löneavdrag, kasernförbud eller straffkommendering. Endast i ett fåtal fall har någon dömts till mer än ett års fängelse. Enligt deras advokat har de drabbade familjerna i Hadita lågt ställda förväntningar: ”De tror att straffen blir som för någon som dödat en hund i USA, för irakierna har blivit som hundar i amerikanernas ögon”.

Upptrappat motstånd

Avslöjandena om nya USA-massakrer i Irak sker i en tid av upptrappat motstånd. Läget i Anbarprovinsen är nu så pressat att USA:s befälhavare i Irak, general George Casey, i två omgångar kallat på förstärkningar från Kuwait, först 700 soldater i mars och nu ytterligare 1 500 USA-soldater. Samtidigt dödas alltfler civila i striderna mellan miliser som bekämpar eller försvarar den USA-stödda regeringen, eller som vedergällning – vilket till exempel får stora delar av Bagdad att påminna om en spökstad.
107 dödade USA-soldater under maj betyder att en tredjedel fler har dödats per dag under de senaste 48 dagarna jämfört med de 68 föregående. Totalt 2 467 USA-soldater hade den 30 maj dödats sedan invasionen, medan 8 344 sårats så svårt att de inte kunnat återgå i tjänst.
Värst är priset för civila irakier. Från Bagdad rapporteras att 1 398 döda kroppar förts till de centrala bårhusen i maj, 243 fler än i april, soldater och söndertrasade bomboffer oräknade. Det är fler än någon annan månad sedan invasionen. Sedan den inleddes 2003 har 30 243 döda kroppar räknats vid Iraks bårhus.

Sekteristiskt våld ökar

Samtidigt ökar det sekteristiska våldet i hela landet. Nära staden Qara Tappah 115 kilometer norr om Bagdad stoppades till exempel på söndagen två minibussar med studenter. Efter att man först skilt sunni- från shiamuslimer sköts elva shiamuslimska studenter och tio elektriker ihjäl ”i Allahs namn”.
Nytt är att våldet kraftigt eskalerat även i den shiamuslimska södern, som skakas av rivaliserande shiamiliser och ökat hat mot de brittiska trupperna. Så mycket att al-Maliki sett sig tvungen att börja sin regeringsperiod med ett undantagstillstånd i Basra, där nio brittiska soldater dödades under maj. Den irakiska militären uppmanas att använda ”järnnäven” mot ”ledarna för de band som hotar säkerheten”, inklusive oljeleveranserna. I protest mot stormningen av en sunnimuslimsk moské i Basra, där nio dödades under en eldstrid, hölls alla sunnimoskéer stängt i fredags.
Samtidigt kan regeringens egen makt över säkerhetsstyrkorna ifrågasättas. Som ett monument över krisen står den nya regeringens misslyckande med att fortfarande fyra månader efter valet ena den styrande koalitionen om tillsättningen av försvars- och inrikesministrarna.
Bushs förhoppning om att säkerhetsläget i Irak skulle stabiliseras inför höstens amerikanska kongressval har definitivt gäckats. Samtidigt kan alla försök att i stället utnyttja det påstådda hotet från iranska kärnvapen till en ny, ”mobiliserande” utrikeskris, bara undergräva USA:s positioner i hela Mellanöstern ytterligare.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!