Boden: Asylsökande sittstrejkade

2010-11-17 15:41:13
Under tisdagen den 9 november tågade ett 50-tal asylsökande in på Migrationsverket i Boden för en 7 timmar lång sittstrejk. Medlemmar från RS var på plats för att hjälpa till och ge stöd.

De asylsökande protesterade mot de odrägliga förhållandena, där de tillsammans med sina barn får leva i den institutionsliknande militärbyggnaden som Migrationsverket utsett som det nya migrationsboendet.
Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) rapporterade om förhållandena kring detta läger i förra veckans Offensiv.
Migrationsverket skyller på hyresbolagen och marknaden.
Det kommunala hyresbolaget BodenBo medger att de vägrar att hyra ut lägenheter till Migrationsverket. I­stället vill de hyra ut till dem som kommer att anställas vid Försvarsmakten. Bolaget vill alltså hålla sina lägenheter tomma till hyresgäster som BodenBo tror kan komma. RS menar att detta visar på hur den kapitalistiska marknaden styr, där företagarnas vinstintressen kommer före mänskliga behov.
RS ger sitt fortsatta stöd till de asylsökandes kamp och fler aktioner kommer.

Senare på kvällen höll även RS och nätverket Boden mot rasism ett torgmöte till minnet av Kristallnatten. På torgmötet deltog även asylsökande som deltagit i sittstrejken.
Raymond Ohlson och Magdalena Aarresalmi talade om att den högerpolitik som idag förföljer romer runtom i Europa visar hur den kapita- listiska modellen inte kan existera ut­an medföljande rasism.
Martina Grenholm

 RS / Offensiv kräver ▼

  • Lägenheter till asylsökande, inte nya flyktingläger – behov före vinst.
  • Stoppa statlig och kommunal segregationspolitik.
  • Rätt till arbete för asylsökan­de (AT-UND) nu.
  • Återinför rätten till asyl.
    Amnesti åt gömda flyktingar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!