Bolagspirater vill kapa Volvo

2006-09-12 22:23:46




Flaggningsmeddelandet om att ”företagspiraten” Christer Gardell och dennes riskkapitalbolag Cevian seglat upp som den näst röststarkaste ägaren i Volvo (ihop med allierade spekulanter i engelska Parvus) väcker stark oro bland arbetare och tjänstemän hos Sveriges största privata arbetsgivare.

Med Volvos stinna kassa som attraktivt bete är målet att tvinga fram en dramatiskt ökad utdelning till aktieägarna, även till priset av ökad skuldsättning och en utförsäljning av någon del av bolaget.
”Det är åt h-e”, ”Det är ruggigt att det här får fortgå” och ”Mycket vill ha mer” var också vanliga kommentarer från Volvos arbetare när Rättvisepartiet Socialisterna i torsdags delade ut 500 flygblad utanför Volvo Lastvagnars personalingångar i Umeå.
I fredags föll så Volvos styrelse undan för spekulanterna med ett besked om ändrat finansmål och ett uttalande om att styrelsen ”ser positivt på möjligheten att öka återföringen av kapital till aktieägarna vid nästa årsstämma”. Det tolkas av tidningen Dagens Industri som att aktieägarna – om det inte blir något stort bolagsköp i t ex Indien – kan se fram emot en extrautdelning eller återköp av aktier på ”åtminstone 20-30 miljarder kronor”.

Plundras på årslön

Därmed skulle nästa års utdelning till aktieägarna bli 3-4 gånger högre än årets utdelning på 6,8 miljarder. Det betyder i så fall en plundring av Volvo på mellan 243 000 och 364 000 kronor – dvs ungefär en årslön – för var och en av bolagets 82 430 anställda, vars arbete skapat dessa värden.
Som om detta inte vore nog, står också möjligheten att stycka av någon del som t ex Volvo Aero, Volvo Penta eller finansdelen, på agendan när Cevian nästa vecka har ett möte med Volvos styrelseordförande Finn Johnsson.
Efter en rad kritiska uttalanden från bland annat Aktiespararna, H&M:s huvudägare Stefan Persson och finansmannen Gustaf Douglas, som menar att Gardell ”spränger bolag i atomer”, har Göran Persson tvingats till s-regeringens första halvt antikapitalistiska uttalande i årets valrörelse.
– De här riskkapitalisterna kommer att bli de som slår sönder de nationella kapitalistiska strukturerna, om jag uttrycker mig lite spetsigt. De drar i väg med företag och företagande i en global ekonomisk cirkus som snart är omöjlig att följa, och där det snart är omöjligt att identifiera ägandet, sade statsministern.
Till och med Fredrik Reinfeldt påstår sig vara oroad, och Göran Persson uppger att han nu har gett Tomas Östros i uppdrag att ”titta på vad som händer” och att ”om möjligt” föreslå ändrade direktiv till pensionsfonderna.
De statliga AP-fonderna, som av politikernas rädsla för ”fondsocialism” inte får ta något ägaransvar, har tvärtom ökat sina investeringar i kortsiktiga ”riskkapitalbolag” som Cevian Capital, EQT, Nordic Capital och Industri Kapital.
Den första AP-fonden är med 400 miljoner den tredje största investeraren efter en institutionell ägare i USA (en miljard) och företagspiraten Carl Icahn (en halv miljard) i Cevians nya 14-miljardersfond, som nu köpt stora mängder Volvoaktier.

Sålde ut Skandia

Den första Cevianfonden startades 2002 och har bland annat gjort ett rejält klipp på Lindex och bäddat för att Skandia sålts ut till sydafrikanska Old Mutual. I den hade både första och andra AP-fonden investerat.
Enligt Veckans Affärer har AP-fonderna det senaste året ökat sina riskkapitalåtaganden med nio miljarder till 30 miljarder. Det har skett bortom all insyn i skatteparadisen på Jersey och Guernsey. Till detta kommer stora investeringar i riskkapitalfonder från de privata pensionsförvaltarna. Sammanlagt står pensionsfonder för 28 procent av det utfästa kapitalet i de riskkapitalfonder som nu på allvar anses hota den svenska börsen.
Enligt Veckans Affärers intervju med Christer Gardell tvingas nu hela den svenska börsen att anpassa sig till riskkapitalisternas krav eller annars att köpas ut.

”Skrällseger över börsen”

– Om inget görs kommer riskkapitalfonderna att vinna en skrällseger. Som det ageras nu på börsen ser jag ingen framtid för den. Det är kapitalismens lag, säger han.
Telia Sonera och Boliden är andra vinstrika bolag som anses utgöra en stark lockelse för de nya finanshajarna, antingen dessa agerar i de så kallade riskkapitalbolagen eller i andra bolag som snabbt anammat klipparnas metoder.
Under de senaste dagarna har Volvofackets ordförande Olle Ludvigsson och Göran Johansson, ledande s-pamp i Göteborg, beskrivit Cevian och Gardell som ”företagspirater” och ”penningkapitalister som hotar industrikapitalet”.
Enligt Rättvisepartiet Socialisterna är de senaste dagarnas turbulens i Volvo nya starka argument för att storföretag och banker måste ägas av samhället och styras demokratiskt, under de anställdas kontroll.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!