Bolivias kuppmakarpresident Jeanine Añez häktad

Añez hör hemma bakom lås och bom (Foto: Wikimedia Commons).

av Johannes Lundberg // Artikel i Offensiv

Det var i slutet på förra veckan som Bolivias kuppresident Jeanine Añez greps och fördes till häkte. Hon greps tillsammans med två av hennes ministrar.

De kommer att åtalas för terrorism, uppror och konspiration för händelserna inför, under och efter statskuppen mot Evo Morales och MAS folkvalda regering. Åtalspunkterna byggs på med bland annat brott mot konstitutionen som skedde under tiden vid makten.
Häktningsorder finns på såväl tidigare överbefälhavare Williams Kaliman som mot tidigare polischefen.
Kaliman var den som i nationell tv uppmanade Morales att avgå, samtidigt som mobiliseringar och attacker mot ministrar och ursprungsfolk startat med uppbackning av delar av poliskåren.

Añez-ministrarna Arturo Murillo och Fernando Lopez är efterlysta, sedan de flytt landet efter MAS nya valseger i höstas. Fernando Camacho, nyvald guvenör i vita överklassregionen Santa Cruz, finns med i utredningen, men det saknas i dagsläget en arresteringsorder mot honom.
Añez har redan dömts till att sitta fyra månader i La Paz kvinnofängelse. Men redan på fredagen beslutade domstolen att flytta Añez till ett sjukhus utifrån hälsoläge.

Bara dagar efter att Añez hade tillträtt utfördes en massaker där militär öppnade eld mot en demonstration i Cochabamba; ett tiotal dog och hundratals skadades.
Tre dagar senare, den 19 november, genomfördes en massaker i El Alto, högplatån i La Paz där 8 personer miste livet.
Under Añez tid vid makten dödades totalt 36 personer, nära 1,000 skadades, tusentals oppositionella fängslades, samtidigt som läkare och journalister utvisades.
Motsättningarna ökar på nytt i och med gripandena. Det mobiliseras från båda hållen. Camacho uppmanar till att släppa de fängslade. Propagandan mot MAS och president Arce har redan startat, precis som historieförfalskningen. ”Det var ingen kupp, det var valfusk”, hävdar de. Samtidigt mobiliserar ursprungsfolk och fackföreningsrörelsen till stöd för gripandena. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!