Bolsonaro besegrades i valet – dags för kampens nästa rond

Mobilisera arbetarna för att säkra Lulas mandat och för att säkra förbättringar och rättigheter!
Bolsonaro förlorade i det brasilianska presidentvalet. Detta är en seger för arbetare, fattiga och förtryckta.

Uttalande av LSR (ISA i Brasilien)

Lula, kandidat för socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT) och koalitionen Hoppets Brasilien, vann med liten marginal i en dramatisk strid som pågick ända in i det sista. Skillnaden var mindre än 2 procent av det totala antalet giltiga röster.
Bolsonaro besegrades trots alla de manövrer och brott som han begick i en av de smutsigaste kampanjerna i Brasiliens historia. Han använde sig av statsmaskineriet i sin egen tjänst på otaliga sätt. Exemplet med den federala vägpolisen som fick i uppdrag att försvåra för väljare att nå vallokaler i regioner där Lula hade ett övertag är bara ett exempel på detta. Bolsonarismen använde sig systematiskt av politiskt våld och hotelser i denna kampanj. För att inte tala om den lavin av falska nyheter, förtal och manipulation som skulle främja extremhögern.

Arbetarklassen och den fattiga, lidande och förtryckta befolkningen i detta land har all rätt att fira. Bolsonaro var en tragedi för miljontals brasilianare. Hans hantering av pandemin och ekonomin har varit brottslig och lett till dödsfall, hunger och förtvivlan. Hans politik gentemot Amazonas och ursprungsbefolkningarna var också kriminell. Hans regering stod för en permanent och systematisk attack mot kvinnor, svarta människor och hbtq-personer. De demokratiska friheterna var under hans regering utsatta för attacker.
Även om vi inte tvivlar på arbetarnas och folkets vilja att kämpa så skulle en valseger för Bolsonaro ha skapat svårare villkor för kampen för att omvandla Brasilien i den riktning vi vill, för social jämlikhet, för att få slut på rasism, sexism och alla typer av diskriminering, för att försvara miljön, för arbetardemokrati och socialism. Hans valnederlag hälsas därför med glädje. Men vi måste komma ihåg att Bolsonaros valnederlag inte innebär att våra problem upphör. Bolsonarismen som ett reaktionärt politiskt och socialt fenomen och som ett hot kommer att fortsätta att existera i det brasilianska samhället. Han har visat att han har sociala rötter och en politisk styrka som inte försvinner i en handvändning. Förutom att han och hans anhängare har vunnit segrar i delstater som São Paulo, Rio och Minas, kommer han att ha en viktig bas i den nationella kongressen.
När valet väl är över kommer Brasilien att sjunka djupare in i en ekonomisk kris och en verklig social bomb är på väg att explodera. Den extrema högern kommer att försöka dra nytta av denna situation. Erfarenheterna från andra länder och Brasiliens historia visar hur dessa reaktionära krafter kan dra nytta av situationer där krafter som anses ”progressiva”, när de väl har kommit till makten, misslyckas med att uppfylla folkets krav och frustrerar majoriteten av befolkningen.
För att undvika detta är det avgörande att vi drar lärdom av erfarenheterna från kampen mot bolsonarismen, av misstag och framgångar, och drar slutsatser om uppgifterna för nästa period.
Lula vann inte valet för att han allierade sig med den så kallade ”demokratiska” högern och bildade en bred front som offrade ett program för djupgående förändringar. Den första omgången visade tydligt att alliansen med högern, till exempel den traditionella högerpolitikern Alckmin som vice presidentkandidat, inte gav fler röster, inte ens i São Paulo, där han varit guvernör under en lång period. Det står dessutom redan klart att denna höger, som kommer att delta i den kommande Lularegeringen, kommer att utgöra ett hinder för en social och politisk omvandling.

Lulas seger återspeglade att majoriteten av det brasilianska folket förkastade det som bolsonarismen representerar. För att vara i linje med denna känsla bör Lula ta ett program för en radikal omvandling av det brasilianska samhället till de yttersta konsekvenserna. Detta är det enda sättet att locka till sig den sociala bas av arbetare som har lurats av Bolsonaro och förhindra att bolsonarismen återkommer med större kraft i framtiden.
Lula vann valet trots att han vägrade att anta en strategi för mobilisering och kamp från arbetarklassens sida och istället föredrog att luta sig mot institutionerna i det nuvarande politiska systemet. Vi såg på valdagen hur Högsta valdomstolens blygsamhet och måttlighet när det gällde att slå ner Bolsonaros valbrott nästan satte allt på spel. Vi kan bara förlita oss på arbetarklassens organiserade styrka och det mobiliserade folket.
Från och med nu är arbetarnas, de sociala rörelsernas och vänsterns centrala uppgift att förhindra eventuella kuppmanövrer från Bolsonaro fram till dagen för Lulas invigning. Det bästa sättet att göra detta är att mobilisera arbetarna och kräva att Bolsonaro omedelbart straffas för de brott som redan har begåtts. Bolsonaro kan inte gå ostraffad, detta kommer bara att leda till ytterligare attacker i framtiden.
Dessutom är det viktigt att fackföreningarna, de sociala rörelserna och vänstern förbereder sig för att vinna erövringar och rättigheter i kampen. De kommer inte att delas ut av den framtida regeringen som en gåva. De måste vinnas genom kamp. Lulas regering inleds den 1 januari under starka påtryckningar från de mobiliserade sociala rörelserna. Att främja denna kamp bidrar till kampen mot den framtida högerextrema bolsonaristiska oppositionen. Det är det enda sättet att ställa den mot väggen och samtidigt bekämpa det skändliga inflytandet från den nyliberala högern inom Lulas regering.
För allt detta måste kampen fortsätta och är ännu mer nödvändig. Besegra bolsonarismen på gatorna, erövra rättigheter och kämpa för ett socialistiskt alternativ i Brasilien.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!