Bolsonaro inför rätta

Vi får inte ha några illusioner i det juridiska systemet; de lät högerns parlamentskupp mot president Dilma gå igenom, och domstolarna används flitigt mot strejker (Foto: Isac Nóbrega/PR).

av Marcus Kollbrunner // Artikel i Offensiv

Brasiliens reaktionära ex-president, Jair Bolsonaro, kom tillbaka till landet den 30 mars efter nästan tre månader av självpåtagen exil i USA. Sedan dess har Bolsonaro redan förhörts av den federala polisen två gånger och uteblev från ett tredje, i tre olika undersökningar där han är misstänkt. Bolsonaro själv sade för två år sedan att det fanns tre vägar ut ur hans mandatperiod: som segrare, död eller i fängelse.
Även om Bolsonaro förtjänar fängelse för sina otaliga brott är det viktigt att inte ha några illusioner i det brasilianska rättssystemet. För att begrava hotet från bolsonarismen kommer det att kräva masskamp mot hela det korrupta systemet som skapade detta monster.

Bolsonaros politik har haft oerhörda konsekvenser. Under pandemin förnekade Bolsonaro allvaret i situationen och förde kampanj mot vaccinen och mot skyddsåtgärder, vilket ledde till ett långt högre dödstal. En undersökningskommission i kongressen kom fram till att regeringen hade begått en rad brott, men hittills har inget lett till konkreta åtal.
Bolsonaro stimulerade en ökning av avskogningen, inklusive genom att sätta skogen i brand, och illegal guldutvinning i Amazonas. Förutom stora konsekvenser för miljön har det lett till en social kris för ursprungsbefolkningen. Urfolket Yanomami fick stor uppmärksamhet, då det visade sig att hundratals hade dött av svält och sjukdom då vattnet och fisken förgiftades av guldletarna. Bolsonaro hade också skurit ned på sjukvårdsinsatser i dessa områden.
Brasilien har också haft en explosion av väpnade attacker mot skolor. I det senaste fallet i april dödades fyra barn på ett dagis. Hälften av de 24 attackerna som har genomförts de senaste 20 åren, med 59 dödsfall, har ägt rum de senaste två åren. De handlar om unga män med psykiska problem, som inspireras av extremhögerns hatpolitik och dessutom har en större tillgång till skjutvapen, också en konsekvens av Bolsonaros politik.

Bolsonaro är förstås också högst ansvarig för kuppförsöket den 8 januari, där tusentals Bolsonaroanhängare stormade kongressen, presidentpalatsen och Högsta domstolen. Han har konsekvent rest misstankar mot det elektroniska valsystemet, även innan valet 2018. Även om han inte direkt har ifrågasatt valresultatet efter förlusten, för att minska risken för att bli fängslad, började extremhögern att mobilisera direkt efter valet och kräva att militären skulle ingripa mot resultatet.
Polisförhöret i fallet var på grund av att Bolsonaro hade delat en video, två dagar efter kuppförsöket, som ifrågasatte valresultatet, vilket skulle inspirera till fler attacker. Bolsonaros ursäkt var att han delat videon av misstag då han var under påverkan av morfin efter en operation, och att han efter ett par timmar hade raderat inlägget…
Det är mindre sannolikt att Bolsonaro döms som direkt ansvarig för den 8 januari. Ifrågasättandet av valsystemet kan dock få en verklig konsekvens. Högsta valdomstolen ska döma om Bolsonaro ska förlora rätten att vara kandidat under 8 år efter att han kallat en rad ambassadörer till ett möte innan valet ifjol för att ifrågasätta valsystemet.
Det är bara en av 16 fall som undersöks av valdomstolen, men det verkar vara den som har störst chans att leda till en fällande dom.

Men familjen Bolsonaro är inblandad i mer direkt kriminell aktivitet och korruption. Under årtionden har fadern och de tre sönerna (som också är folkvalda) satt i system att ha fantomanställda för mandaten, där olika personer har fått en liten del av lönen som anställda för offentliga medel, medan lejonparten gick tillbaka till familjen.
Media har lyckats spåra flera fall av personer som bodde i andra städer, hade andra jobb och aldrig satte sin fot i parlamentsbyggnaden, men hade haft lön som ombudsmän. Pengarna omsattes i en rad fastighetsaffärer som berikade familjen. Inget att dessa fall har lett till åtal; de har alla blockerats på olika sätt i rättssystemet.
Familjen har också haft band till före detta militärpoliser som i olika grad är inblandade i ”miliser”, kriminella gäng som kontrollerar delar av Rio de Janeiro. En av Bolsonaros grannar sitter i fängelse för att ha genomfört mordet på PSOL:s fullmäktigeledamot Marielle Franco, även om vi ännu inte vet svaret på vem som har beställt mordet.

Bolsonaro hör hemma i fängelset, men bara en masskamp underifrån kan sätta stopp för hotet från extremhögern.

De senaste veckorna har två nya fall av korruption fått stor uppmärksamhet. Det första gäller tre olika paket med smycken som Bolsonaro och hans fru fått från den saudiska kungafamiljen utan att deklarera. Det senaste var smycken till Michelle Bolsonaro, värda 35 miljoner kronor, som beslagtogs av tullen 2021, då en militär, anställd av en av Bolsonaros ministrar, försökte ta in en ryggsäck i landet.
Bolsonaro säger att han bara fick kännedom om det tredje paketet (de två första har han lämnat tillbaka efter begäran) i december 2022, trots att en rad försök att få loss paketet hade genomförts innan dess. Det senaste försöket, som han inte kunde förneka kännedom om, var strax innan resan till USA.
Det andra fallet är ännu mer explosivt politiskt. Det har kommit fram att Bolsonaros främste medhjälpare och allt-i-allo, överstelöjtnant Mauro Cid, förfalskat ett vaccinintyg åt Bolsonaro och hans 12-åriga dotter inför resan till USA. Det skedde genom att föra in falska data i vaccinregistret, skriva ut ett intyg och sedan radera uppgiften. Men registret innehåller alla ändringar och kunde spåras.
Undersökningen visade också att det i fallet fanns politiker som hade undersökts för mordet på Marielle Franco och en som säger sig veta vem som beställde mordet på henne!
Bolsonaro förnekar all inblandning, men säger att han inte kan veta om Mauro Cid kanske gjort något, vilket är mer än löjeväckande.

Så, kommer han att hamna i fängelse? Det är inte helt osannolikt. Frågan är vilken effekt det skulle ha. Bolsonarismen och extremhögern fortsätter växa, men Bolsonaro själv har försvagats efter ett svagt agerande efter valet och tre månaders frånvaro. Han har inte lyckats samla stora skaror sedan han kom tillbaka, utom i ett framträdande i en jordbruksmässa, där han har en viktig bas.
De senaste fallen med smyckena och vaccinförfalskningen väger också i vågskålen, och om han inte kan vara kandidat i nästa val, måste en ny figur vaskas fram. Men han kan också bli en viktig martyrfigur från fängelset.
En viktig skillnad från USA och Trump är att Högsta domstolen här är mer aktiv och ute efter Bolsonaro, då han och anhängare har attackerat domstolen hårt. Högsta domstolens byggnad var också den som vandaliserades mest den 8 januari.

I avsaknad av en massrörelse som kunde stoppa Bolsonaro är det många som har satt sitt hopp till Högsta domstolen som ett bålverk för demokratin. Men det är viktigt att inte ha några illusioner i det juridiska systemet. Samma domstol lät högerns parlamentskupp mot president Dilma gå igenom, och domstolarna används flitigt mot strejker.
Bolsonaro hör hemma i fängelset, men bara en masskamp underifrån kan sätta stopp för hotet från extremhögern. För att vara framgångsrik måste masskampen ena kampen mot extremhögern med kamp för social rättvisa och mot allt förtryck, mot hela det korrupta politiska systemet som skyddar den rika elitens intresse.
Bolsonaro är ett uttryck för ett djupt orättvist system som också är i kris och även med honom ur vägen kommer nya sådana figurer att skapas. Därför är behovet av bygget av ett socialistiskt alternativ akut.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!