Bolsonaro mitt i en perfekt storm

Hela familjen Bolsonaro är i hetelden efter brottsmisstankar och föraktfulla uttalanden. Nu går Jair Bolsonaros hela taktik ut på att undvika riksrätt och överleva fram till nästa val (Foto: Marcos Correa / PR).

av Marcus Kollbrunner, LSR (ISA Brasilien) // Artikel i Offensiv

”Än sen? Jag beklagar, men vad kan jag göra? Jag heter Messias, men jag kan inte göra mirakel”, var Bolsonaros föraktfulla svar när en journalist bad honom kommentera det faktum att Brasilien har gått om Kina i antalet dödsfall i covid-19.

Brasilien och president Jair Bolsonaro är mitt i en perfekt storm, där pandemin förstärks av ekonomisk och politisk kris. 
Landet är nu ett av de hårdast drabbade, med drygt 100 000 bekräftade smittade och 7 000 döda. På flera håll i landet är läget dramatiskt. 
I miljonstaden Manaus, delstaten Amazonas huvudstad, är situationen hjärtskärande – begravningstjänsten hinner inte begrava alla döda. 
Officiellt har ”endast” 548 dödsfall registrerats i delstaten som följd av covid-19, men mörkertalet är stort. I Manaus registrerades drygt 2 400 dödsfall under april, tre gånger fler än snittet, men i många fall uppges dödsorsaken vara ”akut andningsbrist”, ”lunginflammation” eller ”okänd”. 

På flera håll har sjukvårdspersonal protesterat mot avsaknaden av resurser, speciellt skyddsutrustning.Men de kan inte förvänta sig något stöd från den federala regeringen under president Bolsonaros ledning. Han anser att alla borde gå tillbaka till sina jobb och menar att riskerna är överdrivna; ”Folk kommer att dö, men sånt är livet”. 
Samtidigt sprider hans följeslagare miljontals ”fake news”, som att begravningskistorna är tomma. Hans ministrar delar konspirationsteorier om att viruset är ett biologiskt vapen från Kina. Det inkluderar utrikesministern, som säger att det är ett ”comunavirus som ska bereda vägen för en kommunistisk världsordning”!

Detta sker jämsides med att den politiska krisen fördjupas. Bolsonaro har blivit alltmer isolerad och de åtgärder han har vidtagit har skapat nya kriser, vilket har lett till att två av hans populäraste ministrar nu har lämnat regeringen.
Först var det Mandetta, hälsovårdsministern som blev en för stor stjärna och kritiserade Bolsonaro för att gå emot riktlinjerna för social distans och isolering. Trots att Mandetta tidigare har förespråkat nedskärningar och privatiseringar i den offentliga sjukvården ledde han de dagliga presskonferenserna iklädd en väst med den offentliga sjukvårdens logga. 
Han sparkades och ersattes av en otroligt blek figur som kontrolleras hårt och ser ständigt drogad ut.
Näst i tur var ”superministern” Sergio Moro, justitie- och säkerhetsministern. Han ledde som domare, innan han blev minister, den stora rätts- och polisoperationen ”Biltvätt”, som satte en mängd politiker och företagsledare bakom lås och bom för korruption.
Moro använde sig av tvivelaktiga metoder och hans politiska partiskhet blev tydlig då han dömde den förre presidenten Lula från socialdemokratiska PT till fängelse och därmed diskvalificerade honom från valet 2018, vilket jämnade vägen för Bolsonaro. 

Bolsonaro hade länge agerat för att vingklippa honom och brytningen kom efter att presidenten på egen hand beslöt sig för att byta ut chefen för den  federala polisen som tillsattes av Moro. 
Moro avgick och anklagade i en presskonferens Bolsonaro för att vilja ha en polischef som kunde ge information om pågående fall, vilket är illegalt. 
Bakgrunden är de många polisutredningar som Bolsonaros söner figurerar i. En av sönerna, Eduardo Bolsonaro (ledamot i kongressens underhus) och en annan, Carlos Bolsonaro (stadsfullmäktigeledamot i Rio de Janeiro), misstänks exempelvis för att ligga bakom det som kallats ”hatkabinettet” som fabricerar falska anklagelser mot motståndare. 

Bolsonaro har blivit allt mer isolerad och de åtgärder han har vidtagit har skapat nya kriser.

En annan polisutredning gäller den tredje sonen Flávio Bolsonaro (senator från Rio de Janeiro) som misstänkts ha investerat pengar i illegala höghusbyggen. Drygt 20 personer dog då ett av dessa höghus kollapsade under april ifjol!
Dessutom gav en annan domare, efter begäran från riksåklagaren, klartecken för att undersöka vilka som ligger bakom Bolsonaro-högerns veckovisa demonstrationer. 
Detta efter att Bolsonaro hade talat på en demonstration på ”arméns dag” den 19 april, där det fanns flera banderoller som bland annat krävde stängning av kongressen (den lagstiftande församlingen) och Högsta domstolen samt att militären skulle ingripa. 
Bolsonaro har allt mer tvingats luta sig mot militären, som försöker spela en medlande roll samtidigt som höga militärer får höga politiska positioner. 

Medan motsättningar ökar mellan Bolsonaro och Högsta domstolen förhandlar Bolsonaro med en rad politiker från det största parlamentsblocket, ”den stora centern”, om att dela ut chefspositioner i utbyte mot stöd. Det inkluderar notoriskt korrupta politiker som har varit i skymundan under den senaste perioden och nu försöker göra comeback. Det är ytterligare ett högt spel från Bolsonaro, då en av hans främsta profilfrågor var att bryta med den politiska kohandeln.
Bolsonaros hela taktik går ut på att undvika riksrätt och överleva fram till nästa val. Han vet att han inte har en tillräckligt stor social bas för ett bonapartistiskt äventyr i nuläget i form av en kupp som  upprättar en diktatur liknande Vargas på 1930-talet. Men han går i den riktningen och försöker ständigt att radikalisera sin bas utifrån en retorik där han påstår att korrupta institutioner försöker genomföra en kupp och störta honom.
Men samtidigt som högern är i djup kris och landet skakas av förödande social kris som särskilt drabbar kvinnor och den svarta befolkningen i förorterna är vänstern väldigt svag och utan möjlighet till att mobilisera på gator och torg på grund av karantänen. 
Men trots detta har protester ägt rum. Metallarbetare har till exempel strejkat för att stänga bilfabriker. Anställda på callcenters har krävt skyddsåtgärder, vilket de som jobbar med hemkörning av varor och mat samt vårdpersonal också har gjort.

Allt fler börjar också ifrågasätta det kapitalistiska systemet som har skapat de groteska klyftor som nu gör att de fattiga drabbas och dör i långt högre grad än de rika. Den del av den härskande klassen som tänker längre än näsan räcker (vilket inte inkluderar Bolsonaro) inser detta.
Den största mediegruppen i landet, Globo – som till en början fyllde sina nyhetssändningar med inslag som berättade om hur befolkningen i förorterna och favelorna organiserade insamlingar och utdelning av mat, hygienprodukter och masker för att hjälpa de värst drabbade – har nu ersatt dem med inslag som syftar till att ge kapitalismen ”ett generöst och vänligt ansikte”, bland annat i form av återkommande rapporter om storföretag som hjälper de fattiga. 
Nu kan man till och med höra bankirer säga att ”det handlar om solidaritet och samarbete, inte konkurrens, det är värden som borde gälla även efter denna kris”. 
Men samtidigt som företagsledarna förklarar sig vara beredda att dela en liten slant av allt de har sugit ut av arbetarna är det miljoner som nu förlorar jobbet eller får sina löner sänkta. Kongressen håller också just nu på att rösta igenom ett stödpaket till delstater och städer, som har tappat stort i skatteintäkter. Som en av ”motåtgärderna” kommer det att vara förbjudet med löneökningar för offentliganställda under 18 månader! 
Byråkratin och ledningen för arbetarrörelsen är dock paralyserad. Ett till en början enat virtuellt 1 maj splittrades då de stora fackliga centralorganisationerna ville bjuda in en rad politiker som har stått bakom de senaste årtiondenas attacker på arbetarna.

LSR (ISA i Brasilien), som är med i det breda vänsterpartiet PSOL, menar att det krävs kamp på alla möjliga sätt för att få bort Bolsonaro och hans militäre vicepresident samt stoppa hela den nyliberala politiken. 
Alla kampinitiativ som nu kan tas måste ges stöd. De krav som ställs i parlamentet, bland annat på riksrätt, måste backas upp av kamp för att stänga vägen till en omgruppering av den traditionella högern, som annars kommer att försöka utnyttja situationen i hopp om att kunna återgå till det ”normala”. 
Men det finns ingen möjlighet att gå tillbaka till det ”normala”. Kapitalismens normaltillstånd är kris och elände – därför finns heller ingen möjlighet till något ”lugn”.
Arbetarna kommer inte heller att glömma att de har blivit kallade för ”livsviktiga” och ”hjältar” efter att ha offrat sina liv för systemet. De kommer att inse att för att kunna få sin del av kakan måste man ta över hela bageriet! I arbetarnas och de fattigas solidaritet och kamp gror fröet till socialism.

Zoommöte: Brasilien under coronakrisen
Artikelförfattaren Marcus Kollbrunner från RS systerparti i Brasilien, LSR, kommer berätta om den politiska situationen och kampen mot Bolsonaro via Zoom. Tiden är den 14 maj kl 18.00. 
Var gärna med! Skriv till rs@socialisterna.org för att få info om hur, eller gå med i Facebookeventet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!