Borat 2: Samma gamla formel

Filmen är halvbra; rörigt berättad men bitvis klockren (Foto: Pressbild).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Fjorton år efter första Borat-filmen är Sascha Baron Cohen tillbaka med uppföljaren ”Borat Subsequent Moviefilm” (”Borat Nästa Film”). Den går inte att se på bio, utan släpptes på Amazon Prime den 22 oktober, med det uttryckliga syftet att få folk att tänka till och gå och rösta i det amerikanska presidentvalet. Liksom den första filmen blandas spelfilm och sketcher med pinsamma dolda-kameran-scener och plågsamma intervjuer med intet ont anande offer.

Borat Sagdiyev har suttit fängslad i fjorton år som straff för att ha skämt ut Kazakstan och förargat USA genom att göra den första Borat-filmen. Nu släpps han fri för att försöka återuppbygga relationen mellan de två länderna. Planen är att överlämna en gåva i form av den kazakiske kulturministern Johnny the Monkey (en schimpans) till Mike Pence för att försöka imponera på vicepresidenten och komma närmare president ”McDonald’s Trump”. 
Borat får också reda på att han har en femtonårig dotter som heter Tutar (Maria Bakalova) och som drömmer om att bli en Disney-prinsessa som Melania Trump. Borat lämnar henne och åker till USA, men upptäcker att han inte längre kan gå på stan utan att bli igenkänd; därför tvingas han klä ut sig med skägg och fatsuit för att smälta in.

Handlingen kickar igång på riktigt när det visar sig att Johnny the Monkey är död och paketet som skulle transportera honom till USA istället innehåller Borats dotter. Det var en aning förutsägbart, men lägger grunden för en annan dynamik mellan de två huvudskådisarna jämfört med den första filmens ”Helan och Halvan”-komedi mellan Borat och producenten Azamat. 
Efter att ha sett videoklipp på Donald Trump och Jeffrey Epstein som beter sig som snuskgubbar inser de att den bästa planen är att försöka gifta bort Tutar till Mike Pence. Det känns krystat, och det är synd att i princip resten av filmen kretsar kring planen att göra Tutar attraktiv och amerikaniserad, vilket såklart betyder att de gör en massa besök och gör pinsamma intervjuer med diverse experter. 
De besöker en instagram-influencer, Tutar får en makeover med blonderat hår och prinsessklänning, får tips av en etikett-coach och går på debutantbal. Tutar börjar också ifrågasätta sin pappa som har lärt henne att kvinnor inte kan köra bil eller bli journalister.

Filmen fortsätter med att hoppa fram och tillbaka mellan olika sketcher, vissa roligare än andra, men handlingen är förutsägbar, klyschig och ibland känns det som att Baron Cohen skriver tittaren på näsan. De diskuterar abort med en pastor, förintelsen med två äldre judiska damer (en ganska fin scen, de tröstar en hopplös Borat), coronaviruset med Qanon-anhängare (en blandning av konspirationsteorier om hur Trump ”egentligen” är smart och kämpar mot all möjlig ondska) och besöker en högerextrem demo där publiken heilar till Borats musikuppträdande. 

Det märks att filmen är hastigt producerad för att hinna komma ut innan presidentvalet, med en löst sammansatt och rörig struktur, och en hel del sketcher som hade kunnat klippas bort. Men det finns guldklimpar i filmen, och båda skådisarna gör ett bra jobb med att hålla masken, avslöja vardagens antisemitism/rasism/antiziganism/sexism och synliggöra ett tvärsnitt av framför allt den amerikanska högern. Mike Pence och Rudy Giuliani är med utan samtycke.
Det är en förutsägbar formel som Sascha Baron Cohen bemästrar, att dra saker lite för långt, uttrycka hemska eller kontroversiella åsikter och få folk att hålla med eller i vissa fall bara nicka och le. Men det är inte lika chockerande som det var år 2006, och många av skämten är töntiga, som att försöka jaga coronaviruset med förstoringsglas, kommentera att alla är så besatta av sina ”miniräknare” (smartphones) eller skicka dickpics med faxmaskin. 

Sammanfattningsvis är Borat 2 en halvbra film, rörigt berättad men bitvis klockren, bitvis tröttsam men med bra skådisar. Den har ett bra politiskt syfte, men är helt enkelt inte lika skarp som första filmen. Content Warning för diskussioner om allt provocerande hemskt du kan tänka dig. Det är tur att Amazon Prime går att testa gratis i 30 dagar, så man slipper betala för filmen.

Titel: Borat Nästa Film 
Regi: Jason Woliner
Sverige premiär: 23/10 2020
Längd: 1h 35min 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!