Borgarna beslutar att lägga ned Jordbromalmsskolan – RS överklagar

2011-03-23 15:21:26
På det extrainsatta kommunfullmäktigemötet i Haninge den 15 mars drev den borgerliga majoriteten (M, FP, KD, C och MP) slutligen igenom nedläggningen av Jordbromalmsskolan med tre rösters marginal.
Rättvisepartiet Socialister­na i Haninge har överklagat beslutet.

Det extrainkallade mötet var resultatet av att skolans nedläggning återremitterats (skjutits upp med stöd av en tredjedel av ledamöterna). Återremitteringsgrunden var att kommunledningen skulle utreda de ekonomiska konsekvenserna av skolnedläggningen, då skolhyror, investeringskostnader för skolbaracker, busskort med me­ra kommer att öka drastiskt.
Men borgarna vägrade helt enkelt att besvara detta med hänvisning till att ekonomi och kostnader inte var viktiga.
Ändå var det just ekonomi och lokalkostnader som angavs som huvudorsaken till nedläggningen i nästan alla inlägg.
Borgarna har ständigt upprepat att för få elever har valt Jordbromalmsskolan (240 jämfört med de 92 som går på Dalarö skola) och att resurser ska gå till undervisning istället för lokalkostnader.
När vi från Rättvisepartiet Socialisterna har frågat hur borgar­na kan försvara att vi ska betala för en 100-procentigt tom skola utan undervisning har de påpassligt sagt att ”ekonomi och kostnader är inte viktiga”. Nedläggningen är, oavsett vilka nya argument som borgarna kastar in eller hur vakna de är, en medveten diskriminering av barn och unga i arbetarfamiljer samt barn och unga av annan etnisk bakgrund. Det är tydligt att borgarna struntar i Jordbros framtid.
För att rädda skolan hade det behövts ännu större protester. Därför är det viktigt att kampanjen ”Uppror för Jordbros Framtid” fortsätter.
Vi i Rättvisepartiet Socialister­na är de sista att ge upp en strid. Kamp lönar sig. Det visade vi när den tidigare socialdemokratiska majoriteten till slut tvingades avskaffa skollunchavgifterna på gymnasiet.
Vi börjar med att överklaga beslutet att lägga ner skolan till förvaltningsrätten för brott mot kommunallagens bestämmelser, bl a att alla ska behandlas lika. Utbildning ska inte vara en klassfråga.
Mattias Bernhardsson
Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!