Borgs budget på tvärs mot folkviljan

2008-04-16 16:06:56
Anders Borgs vårbudget läggs i en tid när ekonomin går mot en kraftig inbromsning till följd av den globala krisen för den avreglerade finansmarknaden. Samtidigt stapplar regeringens nyliberala politik vidare. Det sker på tvärs mot folkviljan, enligt en opinionsundersökning.

Fiasko för jobbpolitik

När arbetslösheten åter stiger nästa år betyder detta ett fiasko för högeralliansens så kallade jobbpolitik. För den nästan halva miljon löntagare som inte haft råd att stå kvar i a-kassorna till följd av regeringens avgiftshöjningar kan konsekvenserna bli fruktansvärda.
Ändå fortsätter den nyliberala politiken i samma hjulspår. Det sker med Mats Odells fortsatta utförsäljningar av statliga företag efter Vin & Sprit, inklusive Telia och det statliga fastighets- och bolånebolaget SBAB. Det sker också i höstens budget med en tredje omgång skattesänkningar.
De nya skattesänkningar (ett tredje jobbskatteavdrag och begränsad statlig inkomstskatt) som finansminister Borg planerar till hösten kommer, enligt regeringens patenterat falska marknadsföring, att gynna låg- och medelinkomsttagare – och nu till och med de fattigaste pensionärerna. I själva verket kommer det återigen att ge mest åt dem som redan har.

Nya nedskärningar

För kommuner och landsting betyder sämre tillväxt för Sveriges ekonomi, samt lägre löneökningar och högre inflation än väntat att dagens överskott nästa år vänds till nya underskott. Då regeringen inte är beredd att använda det stora statliga budgetöverskottet till att stärka kommunernas ekonomi leder detta till nya nedskärningar och fortsatta privatiseringar av bland annat vård, skola, omsorg och den kommunalägda allmännyttan.
Detta beskrivs i budgeten som ”att främja effektivisering” genom att ”öka konkurrensen på områden där bland annat det offentliga i dag svarar för en stor del av produktionen”.
Men sänkta skatter, privatiseringar och kommunala nedskärningar betyder också att regeringen fortsätter med en politik som går på tvärs mot de prioriteringar som en överväldigande majoritet vill göra.
Enligt en opinionsundersökning av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) sätter 93 procent av de tillfrågade bättre kvalitet i äldreomsorgen före sänkt skatt. Bättre kvalitet i sjukvården före sänkt skatt föredras av 85 procent, och bättre kvalitet i skolan av 79 procent.

Klimatpolitik på huvudet

Samtidigt ställs den nödvändiga klimatpolitiken på huvudet med förberedelser för nya stora infrastruktursatsningar på vägar i stället för på kollektivtrafik.
Sverige har i dag ett växande berg av både eftersatta investeringar och underhåll av såväl kommunikationer som till exempel miljonprogrammets hyreshus.
Enligt SKL satsar Sverige per person bara hälften så mycket som många EU-länder på underhållet av järnvägsnätet. Samtidigt är behovet av utbyggnad enormt utifrån ett klimatperspektiv.
Att, som regeringen vill göra, sänka skatten för redan rika och halvera den redan låga statsskulden i stället för att satsa på infrastrukturen samt på skola, vård, omsorg och bostäder innebär en misshushållning utan like med samhällets resurser.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!