Bort med moms på maten

Rut- och rot-avdrag kostar flera miljarder mer än vad slopat matmoms gör. Foto: Wagner T. Cassimiro ”Aranha” / Flickr CC

Reallönerna och därmed levnadsstandarden minskar drastiskt och fortare. I en allt snabbare takt äts löner, bidrag och pensioner upp av prisökningar.
Inte sedan 1991 har inflationen ökat så snabbt och så mycket som nu. I juni steg priserna i en årstakt av 8,5 procent, samtidigt har arbetarnas löner i snitt bara ökat med 1,5 procent i år. Löneökningarna i år är till och med mindre än under 2021, trots att priserna inte har ökat så mycket sedan 1991.

Nu krävs omedelbar kompensation till lågavlönade, pensionärer och barnfamiljer.
Matkassen blir allt dyrare. Bara under juni månad steg priserna på livsmedel mer än de gjorde under hela 2021. I snitt har matpriserna ökat med drygt 11 procent sedan förra sommaren.
Enligt Matpriskollen kommer en barnfamilj att tvingas betala hela 1 500 kronor mer i månaden för maten i år.
Det kan bli mer eftersom matpriserna väntas öka i en ännu högre takt under hösten när livsmedelsproducenter och handlare övervältrar sina ökade kostnader på konsumenterna.
Enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen kommer de globala prisökningarna ”utan tvekan att märkas i butikerna under hösten”.
Ta kamp mot prischocken! Det finns pengar. Att slopa momsen på mat skulle kosta drygt 30 miljarder kronor. Det motsvarar storbankernas sammanlagda vinster under ett kvartal. Slopande av moms på maten kostar mindre än de rot-, rut- och ränteavdrag som främst höginkomsttagare gör. År 2020 kostade rot-, rut- och ränteavdraget cirka 38 miljarder kronor.

Rättvisepartiet Socialisterna kampanjar för:

  • Bort med moms på maten.
  • Omedelbar höjning av barnbidrag och andra socialförsäkringar, pensioner samt försörjningsstöd.
  • Ta fajten i avtalsrörelsen för full kompensation för prisökningarna och säkra reallönerna med indexlön (löner som uppjusteras i takt med inflationen).
  • Reglera elpriser och hyror – återta elbolag, elnät och bostäder i gemensam ägo. Ut med vinstintresset – in med allmännyttan.
  • Avgiftsfri kollektivtrafik. ■

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!