Bort med moms på maten

Tomater har blivit nästan 30 procent dyrare på ett år (Foto: Susanne Nilsson / Flickr CC).

av Offensiv

Matkassen blir allt dyrare. Och nu hotar nästa prischock, kanske redan vid påsk när de vinstrika matjättarnas försöker kompensera sina ökade kostnader genom att råna oss konsumenter.
– Produktionskostnaderna ökar kraftigt i alla led. Matbutikerna sätter priserna till konsumenterna, och generellt talas det om prishöjningar med tvåsiffriga procenttal, säger Lars Appelqvist, vd för livsmedelsjätten HKScan Sverige, till Dagens Nyheter den 15 maj.

Handlarnas egna organisation Livsmedelsföretagen sticker inte heller under stolen med att högre matpriser kommer att märkas i butikerna ”förr snarare än senare”. Hittills är det priset på kaffe och tomater som har rusat mest – nästan 30 procent dyrare på ett år.
Den rekordhöga prisökningstakten – inflationen är den högsta på 30 år – slukar löner och pensioner. Redan i slutet av förra året började reallönerna minska i en årstakt på nära 3 procent.
Medan regeringspartiet Socialdemokraterna och övriga riksdagspartier tävlar om vem som kan bjuda högst kompensation för ökade bensin- och dieselpriser säger samma partier inte ett ord om behovet av att kompensera hushållen för ökade matpriser och hyreshöjningar. En talande tystnad.

RS/Offensiv säger och kämpar däremot för:
• Bort med moms på maten.
• Fördubbla barnbidraget.
• Omedelbar höjning av pensionerna.
• För demokratiska och kämpande fack med ny ledning som tar kamp för medlemmarnas löner och jobb.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!