Bostaden viktigast för pensionärer

2008-03-26 13:16:24
Tisdagen den 18 mars hade PRO:s samorganisation i Norrbotten bjudit in representanter från Lulebo, Luleå kommun och hyresgästföreningen för att få information och kunna ställa frågor om bland annat utförsäljningen av allmännyttan som nu Lulebo kan göra fritt utan att det går genom kommunfullmäktige. Lulebo äger 81 procent av lägenhetsbeståndet nu och de kan fritt sälja till 70 procent. Det innebär att ca 1 100 lägenheter kan säljas ut.

Yvonne Stålnacke, kommunalråd (s) och kommunstyrelsens vice ordförande, höll först ett anförande där hon berättade om Luleå och Vision 2050.
I den undersökningen kommer det fram att folk vill bo i centrum eller centrumnära och allra helst bygga sitt drömhus vid vatten. På frågan om hur många de hade räknat med skulle bo i Luleå år 2050 blev svaret:
– Det finns inga direkta siffror på det, men viktigast är att hålla visionen och drömmen levande.
Yvonne ville inte prata om dagens bostadspolitik, och socialförvaltningens verksamhetschef Margareta Bladfors ville istället diskutera om hur det såg ut för 50 år sen.
De flesta som deltog på mötet ville veta vad som skulle göras för att äldre ska få tillgång till bra boende idag.

”Skapar segregering”

– Om lägenheterna i centrum ska kosta en miljon så har varken pensionärer eller ungdomar en chans att välja att bo där, sa Eugen Pettersson, en av deltagarna.
– Den här utförsäljningen kommer att skapa ett segregerat boende, där bara de rika och välavlönade kan välja var de vill bo.
Vad äldre och pensionärer vill är att bo kvar i sitt bostadsområde eller den by där man känner igen sig och har sina vänner. Att det finns hiss i husen och att det är nära till viss service. Många oroar sig för att de blir tvungna att låna stora summor för att kunna bo kvar.
Kjell Mikkelsen, ordförande i Lulebo, berättade att försäljningar är nödvändiga för att kunna rusta upp vissa områden och stadsdelscentrum. Han sa också att det skulle bli för kostsamt att installera hissar i många av hyreshusen.
– Sittande regering kommer knappast att skjuta till pengar, försvarade sig Kjell Mikkelsen med.
– Och hur var det med den förra?, replikerades det snabbt.
Lulebo kan inte vara så ekonomiskt pressat när man samtidigt köper in bostäder, området Orren i stan och ett antal fallfärdiga hus i Gammelstad.
Flera av mötesdeltagarna poängterade att det är många som inte bor i Luleå stad och att det behövs äldreboenden och mellanboenden i byarna också. En av deltagarna lämnade fram ett yrkande om en snabb utredning för ett äldreboende i Niemisel till exempel.
Det område som kom på tal när det gällde utförsäljningar var Hertsön.
– Ett blandat boende ger bättre boendeklimat, sa Yvonne Stålnacke, socialdemokrat.

Ren högerpolitik

Men det finns redan gott om bostadsrätter i Luleå. Den boendeform det idag råder brist på i Luleå är hyresrätter, särskilt små hyreslägenheter.
Utförsäljningar av sådana hyresrätter betyder att ungdomar, arbetslösa eller arbetare med osäkra anställningar och äldre, som har svårt att få lån beviljade, får svårare att hitta en bostad.
Utförsäljning av allmännyttan är ren och skär högerpolitik, fler och fler genomskådar sossarnas borgarpolitik.
– Yvonne Stålnacke borde tänka på vilket parti hon tillhör, konstaterade Eugen Petterson.

Signe Engström

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!