Bostadsbolag segregerar bostadssökande i Malmö

Enligt bostadsbolagen i Malmö lever araber ”som svin” (Foto: CC).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Tidningen Sydsvenska Dagbladet avslöjade i förra veckan en systematisk diskriminering av bostadssökande i Malmö. Både privata hyresvärdar och det kommunala bostadsbolaget MKB samt Boplats Syd ägnar sig åt olika behandling av de bostadssökande beroende på ursprung och etnicitet. Resultatet blir rasism, ökad segregation och än värre bostadsklyftor.

Två reportrar på tidningen Sydsvenskan har i reportage avslöjat hur hyresvärdar i Malmö avråder etniska svenskar från att bo i vissa områden i Malmö. Hyresvärdarna hyr inte heller ut bostäder till människor som kommer från länder i Mellanöstern, till exempel Syrien, Irak, och Libanon.
När en reporter uppgav ett svenskklingande namn och sökte boende fick hon rådet att undvika områden som Rosengård, Holma och Lindängen. Enligt hyresvärdarna bor det för många invandrare i dessa områden.

Privata bostadsbolag som Stena Fastigheter, Contentus och Malmö Cityfastigheter (som är bland de största privata bostadsbolagen), samt även kommunalt ägda MKB och Boplats Syd, ”tipsar” reportern om vilka områden hon bör undvika med ”många invandrare och mycket problem”. En annan reporter som uppger att hon kommer från Irak och söker bostad får svaret att ”man inte hyr ut till araber” och att de ”lever som svin”.
Både de privata hyresvärdarna och kommunala MKB och Boplats Syd har delat in Malmö i ”lämpliga och olämpliga bostadsområden”, eller ”bra och dåliga områden att bo i”.

Den situation som avspeglas i Sydsvenskans reportage är inte ny. Segregerad bostadsmarknad, särbehandling, segregering och rasism är resultatet av att bostadsområden har eftersatts av bostadsbolagen.
Inga renoveringar eller så kallade renovräkningar, nedläggning av bibliotek, fritidsgårdar med mera har lagt grunden till dagens situation. Nedskärningar inom välfärden och en allt hårdare högerpolitik med ökad övervakning, fler poliser och svartmålning av flyktingar och invandrare lägger ytterligare skuld på de som inte kan få jobb eller bostad.
Uppdelningen av Malmö och andra städer i ”bra” och ”dåliga” bostadsområden spär på rasismen ytterligare.

För att stoppa denna utveckling krävs det kamp för bra och billiga bostäder till alla – absolut nej till alla former av marknadshyror. Det krävs stopp för renovräkningar. Det behövs rejäla satsningar på att rusta upp eftersatta bostadsområden. Det krävs stopp för alla utförsäljningar av allmännyttan och återkommunalisering av privata hyresrätter.
Det krävs också en kämpande hyresgästförening styrd av medlemmarna under demokratiska former och det en kamp mot rasismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!