Bostadsbolagen ökar vinsterna – frys hyrorna!

Rapporten visar klart och tydligt att det inte finns några ökade kostnader för bostadsbolagen – tvärtom fortsätter företagens vinster att öka (Foto: News Øresund – Johan Wessman).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Privata fastighetsbolag ökar sina vinster, men vill trots det chockhöja hyrorna med upp till 10 procent. Det visar Hyresgästföreningens årliga rapport De privata fastighetsföretagens ekonomi, där det framgår att dessa företag inte påverkas av inflationen överhuvudtaget.

De privata fastighetsföretagens vinster fortsätter att öka även i år, trots den ekonomiska krisen med inflation och ökade priser på bland annat byggmaterial. Men medan hyresgästerna knappt har råd att leva när matpriserna skenar kräver fastighetsbolagen en hyreshöjning på uppemot 10 procent.
Hyresgästföreningens rapport utgår från företagens egna ekonomiska redovisningar och berör 240 000 lägenheter hos drygt 30 privata hyresbolag. Företagen vill få igenom en hyreshöjning på 10 procent, med motiveringen att det ska täcka ökade kostnader till följd av inflationen. Men rapporten visar klart och tydligt att det inte finns några ökade kostnader – tvärtom fortsätter företagens vinster att öka.

Detta är bevis nog på att privata bostadsbolag inte borde få existera. De pengar som blir vinst är egentligen menade att gå till underhåll, men istället höjer företagen hyrorna vid minsta behov av underhåll. Hyresgästerna tvingas betala om och om igen.
I år har el- och matpriserna stigit så mycket att många redan nu knappt har råd att leva. Inför valrörelsen har LO dessutom lagt ett extremt lågt förslag på en löneökning med 4,4 procent, något som skulle innebära en rejäl reallönesänkning. En hyreshöjning på det kommer att leda till att många inte har råd att bo kvar.
Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren säger i rapporten att det istället för 10 procent vore mer rimligt med ett hyreskrav på 4-5 procent. Rättvisepartiet Socialisterna kräver istället frysta hyror – hyresgästerna ska inte behöva betala för ökade kostnader som inte ens finns.

Bostadsbolagen skulle kunna sänka hyrorna för att motverka krisen för hyresgästerna, utan att ens gå med förlust. En bostad är en rättighet, inte något som bara vissa ska ha råd med. När alla andra priser höjs måste hyrorna hållas nere. Frysta hyror är ett minimikrav när det finns gott om utrymme att till och med sänka hyrorna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!