Bostadskamp landet runt

Manifestationen den 9 april på Sergels torg, Stockholm.

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Den 9 april var det så dags för protestdagen en social bostadspolitik. På 16 platser protesterades det i rena rama aprilvädret med ömsom sol och ömsom snöstorm när de bästa hyreskämparna gick ut för att föra hyresgästernas talan under valåret.

I Luleå höll Nej till marknadshyra torgmöte med soppkök för alla som vill se lägre hyror och slopade klassklyftor. Liv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna var en av talarna och tog bland annat upp om behovet av ett systemskifte till en solidarisk och klimatvänlig bostadspolitik:
– Hyresvärdarnas vinstintresse är såklart en starkt bidragande faktor till att bygg- och fastighetssektorn är bland de största utsläpparna, att de till exempel låter huset som helhet slitas ned år efter år utan tillräckligt underhåll, och sen, när någon hyresgäst blir less och flyttar ut – renoverar de, river ut och slänger även det som funkar, och kan höja hyran till max. Så får de upp hyran med, som i mitt hus, 67 procent för den lägenheten. 
– Och folk tar det – med bostadskö på nio-tio år, och allt mindre att köa till efter alla utförsäljningar – men de tar den hyran till priset av ökad fattigdom och till att allt fler trängs undan och inte får plats någonstans.

Britta Brus, du har samordnat kampanjen i Göteborg. Hur gick det?
– Det gick bra! Vi var drygt 100 personer. Vi hade delat ut en del flygblad innan och vad jag märkte i kampanjen var att det fler nyfikna och angelägna den här gången. Därför var det kul att se en del nya ansikten på Gustav Adolfs torg. Aktuella frågor som engagerar är mot ombildningar och det här nya förslaget om bolånesubventioner som folk tycker är fel.
– Vi hade talare från Fi, K, V och RS, från Hyresgästföreningen Norra och fd regionordföranden. Mahasti Hashemieh från Alla ska kunna bo kvar och Nej till marknadshyra gav oss mycket fakta i sitt tal som att över en miljon står i bostadskön i Göteborg, Malmö och Stockholm vilket visar att hyresrätten verkligen är en attraktiv boendeform. Jag läste en dikt.

Får vi ett smakprov?
Allt det vi under generationer byggt upp, köps upp av någon korrupt, säljs av,
bankerna, börsens heliga aktieinnehav vill att du ska bli en låneslav.
En hel generation slås ut och ättestupan står på lut, allt vårt gemensamma säljs ut,
– de nyliberala galenskaperna måste få ett slut!

Elsa-Lena Åström från Alingsås berättar att ett tiotal slöt upp på manifestationen. Roligaste var att PRO deltog med hänvisning till att det står i organisationens handlingsprogram att de är emot marknadshyror och att en del hyresgäster från Alingsåshem var med. 
Den stora frågan i Alingsås är att den S-styrda kommunen har beslutat att Alingsåshem inte längre ska bygga nya bostäder. Samtidigt säger S att de privata bolagen inte längre ska få styra.
– Det är ju helt motsägelsefullt. Att de hänvisar till demokratin! När Alingsåshem inte får bygga mer kommer ju de privata att fortsätta dominera och det blir inga mer låga hyror i Alingsås, menar Elsa-Lena.
Även Jönköping och Lidköping var ute.

I Uppsala och Stockholm var det stora problem med snöovädret. Ändå tog sig aktivister och demonstranter ut på torgen i Eriksberg, Sollentuna, Kalhäll, Husby, Rinkeby, Brandbergen, Hökarängen, Ringen, Årsta, Liljeholmen, Dalen och Odenplan. 
Därefter samlades vi på Sergels torg för en gemensam manifestation. Vi var 2-300 demonstranter. Eva Fee från Hyresgästföreningen Södermalm varnade för de nya hoten som kan komma efter valet:
– Moderaterna, Centern, Liberalerna, KD och SD är tydliga i sina bostadspolitiska program. Inga subventioner och investeringsbidrag till hyresrätter ska finnas. Ombildningar ska fortsätta. För dem är ägda bostäder de rätta och de vill ha mer förmåner som billiga lån till bostäder, hyrköp, enkla regler och lägre skatt vid andrahandsuthyrning. Ombildningarna i allmännyttan ska fortsätta. De vill ha fler ägarlägenheter och andelslägenheter med rätt att hyra ut i andra hand. Vi har slagit tillbaka förslaget om marknadshyra i nyproduktion, men hela den borgerliga politiken går ut på att hyresvärdarnas vinst ska garanteras och att ägt boende ska subventioneras genom skatteavdrag, rotavdrag och låga räntor. 

Vilgot Karlsson från Rättvisepartiet Socialisterna tog upp att samtidigt som två procent av BNP läggs på militären, samtidigt som subventioneringen av bilägare, stora elkonsumenter  som villaägare och ROT, RUT  och ränteavdrag fortsätter så bortprioriteras hyresgäster: 
– Det är inte ett systemfel. Det är inbyggt i det här systemet, att skapa segregation och göra folk till bankslavar.
Antikapitalismen var också ett tema i Ida Ali Lindqvists tal för föreningen Utan Skyddsnät.
– Vi kan inte acceptera att kapitalismen gör så att vissa människor får livnära sig på att andra människor inte får ha det vi kallar människovärde.
Stämningen var trots det dåliga vädret mycket god. Väldigt härliga inslag på manifestationen var det vi skapade tillsammans. Vi hade en workshop där vi dekorerade olika rum (kartonger) som skulle gestalta olika delar i vårt bostadspolitiska program. 
Dessa ställde vi i en medhavd garderob från Svenska Bostäder så att vi tillsammans just återtog Allmännyttan och byggde vårt eget hyresrättshus på Sergels torg, med hyresgästdemokrati.
Det hela avlutades med en fantastisk danshow från Zono & Co. som sedan fick med sig folk så att hela plattan gungade. Detta värmde och ger oss visioner om vilket annat sorts samhälle som vore möjligt om vi ägde bostäderna gemensamt och satte en social bostadspolitik i centrum.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!